13.6.08

ATHENS PRIDE 2008 3

Image Hosted by ImageShack.us
.
Διάβασα κάπου ότι ήταν γύρω στα 2.000 άτομα αυτή τη φορά κι όντως η αίσθηση ότι ο κόσμος ήταν περισσότερος από τα προηγούμενα χρόνια ήταν ξεκάθαρη. Επηρέασε πολύ το γεγονός των γάμων, που έδωσε μεγάλη αισιοδοξία στον περισσότερο κόσμο και τον έκανε να συνειδητοποιήσει λίγο πιο ξεκάθαρα ότι υπάρχουν πράγματα για τα οποία πρέπει να βγει έξω, να δώσει το παρόν.
Επίσης ο κόσμος ήταν πιο χαρούμενος, γυρνούσες γύρω σου κι έβλεπες χαμόγελα παντού. Κι ας συμφωνώ σε πολλά με τον les_boi, υπήρχαν στιγμές που κι εγώ ένιωθα κοντά σε όλες και όλους μόνο και μόνο επειδή είχαμε βγει όλοι μαζί σαν λεσβίες, πούστηδες και τρανς και μπάι για να δείξουμε ότι είμαστε εδώ, ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διεκδικούμε το χώρο μας και τα αυτονόητα που μας στερούνται.

Queerdom*

Το Σαββατο του Pride ημουν ολη τη μερα στη πλατεια κλαυθμωνος (εκτος βεβαια απο την ωρα της παρελασης). Τεσπα παρατηρουσαμε μαζι με αλλα παιδια τα στρεητ ζευγαρια που τυχαινε να περνανε απο την πλατεια. Μολις αντιλαμβανοταν οτι στην πλατεια αυτη ηταν η μειονοτητα, πιανονταν χερι χερι, κατι που ισως να οφειλεται στην αναγκη τους να δηλωσουν εμμεσα οτι οι ιδιοι ηταν στρεητ. Και αυτο ειναι αλλωστε που με χαροποιησε ιδιαιτερα. Διοτι εστω και υποσυνειδητα ενιωσαν την αναγκη,εστω και για αυτα τα λιγα βηματα της πλατειας, να κατοχυρωσουν την ιδιαιτεροτητα τους.
Σε αυτα τα λιγα βηματα οι ρολοι αλλαζαν και οι ιδιοι ηταν η μειονοτητα. Και ετσι απο μονοι τους, υποσεινηδητα, κατοχυρωναν τα επιχειρηματα μας για το Pride και για τη διεκδικηση των δικαιωματων μας. Μας εδειξαν οτι αν οι ιδιοι δεν αντεχαν ουτε δευτερολεπτα στο να ειναι η μειονοτητα, τοτε δεν ειμαστε παραλογοι εμεις που αντεχουμε μια ζωη, στερουμενοι των πιο απλων ανθρωπινων δικαιωματων μας.

The Gay Side of Life

Έχει σημασία να αναφέρουμε ότι επισκέφτηκαν τα περίπτερα και αρκετά ετερόφυλα ζευγάρια, κάποια μαζί με τα παιδιά τους, γεγονός που δείχνει ότι “ο κύκλος ανοίγει’, και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι δυστυχώς τα τηλεοπτικά κανάλια παρ’ ότι ήταν τα περισσότερα παρόντα μετέδωσαν ελάχιστες έως καθόλου εικόνες από το πράιντ, ενώ οι μεγαλύτερες ειδησιογραφικές πύλες δεν το είχαν καν ως είδηση.

Πολύχρωμος Πλανήτης

1 σχόλιο:

erva_cidreira είπε...

GAY & LESBIAN
Γιούπι!!!
ΤΟΥ ΛΥΟ ΚΑΛΟΒΥΡΝΑ - Athens Voice,12.06.2008

Zητάω από το «ωραίο» και το «καταπληκτικό» να περιγράψουν το Φεστιβάλ Yπερηφάνειας του περασμένου Σαββάτου. «Mη μας βάζεις τόση δουλειά», με παρακαλούν. «Πώς να μπορέσουμε να περιγράψουμε αυτό που ζήσατε 4.000 άνθρωποι στους δρόμους της Aθήνας, σε μια παρέλαση που είχε τόσο ζωντάνια, δυναμισμό, αλληλεγγύη, ομορφιά, κέφι, περηφάνια, τόσο θυμό;». Zητάω από το «συγκινητικό» και το «μοναδικό» να με συνδράμουν, αλλά κι αυτά σηκώνουν τα φωνήεντα ψηλά. Ώρες ώρες, η καρδιά αισθάνεται περισσότερα απ’ όσα αντέχει η γλώσσα να σηκώσει. Πολλοί που δεν ήρθαν το ήθελαν διακαώς. Όχι για το χαβαλέ –κανείς δεν ήταν στο Athens Pride απλά για χαβαλέ–, αλλά επειδή διαισθάνονταν πόσο λυτρωτικό θα ήταν. Mόνο σαν ένεση ζωής μπορώ να το περιγράψω. Aλλά δεν μπόρεσαν, για διάφορα εξωτερικά και εσωτερικά εμπόδια. Σεβαστό. Eίναι σημαντικό να σεβόμαστε τους φόβους μας και τα εμπόδιά μας, αρκεί να μην αναπαυόμαστε στους φόβους μας και τελικά γεράσουμε περιμένοντας μια άλλη μέρα για να ζήσουμε.
Tέσσερις χιλιάδες άτομα παρέλασαν φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Aστυνομίας. Oφείλεται στον πιο ήπιο καιρό; Στη δημοσιότητα που δημιουργήθηκε με τους γάμους; Στην καταφανώς καλύτερη οργάνωση; Στο ότι σιγά-σιγά το Φεστιβάλ Yπερηφάνειας ωριμάζει ως θεσμός; Στο ότι όλο και περισσότεροι αγανακτήσαμε να μας βρίζουν και να μας θεωρούν σάκους του μποξ, όπου ο κάθε χαλασμένος παπάς και βραδύνους ψευτοεπιστήμονας επιτρέπεται να βγάζει τα δικά του απωθημένα; Λίγο απ’ όλα. Πάντως, στην πλατεία Kλαυθμώνος γινόταν το αδιαχώρητο. Σαράντα περίπτερα οργανώσεων, τρία μουσικά συγκροτήματα (Berlin Brides, Katrin the Thrill, Glitterbanditz) και βραδινή έκπληξη ο Δάντης, σε μια ξαφνική συναυλία χάρη στον 92,5 Athens DeeJay, που βοήθησε τα μέγιστα, αλλά δυστυχώς δεν συμπεριλήφθηκε στις αφίσες (το Φεστιβάλ ευχαριστεί και ζητά συγνώμη).
H παρέλαση ξεκίνησε στις 18.30 με τη σημαία του ουράνιου τόξου μπροστά και από πίσω ένα τριαξονικό άρμα, με τους Bρετανούς Glitterbanditz να δίνουν ρέστα κιτς στιλ στην καρότσα. Όλοι μείναμε με το στόμα ανοιχτό όταν αντικρίσαμε πόσο κόσμο είχε η παρέλαση. Δεν ήμασταν φοβισμένοι, όπως τις πρώτες χρονιές. Aκόμα κι όταν στην Oμόνοια η παρέλαση καθυστέρησε για λίγο μέχρι η Aστυνομία ν’ απομακρύνει κάτι φασιστάκια, δεν ανησυχήσαμε πραγματικά. Eίκοσι φασιστάκια εναντίον 4.000 πούστηδων και λεσβιών; E, οκέι! Σε μια εκπληκτική επίδειξη θάρρους και ανδρείας, τα φασιστάκια εκσφενδόνισαν από μια ταράτσα αυγά, γιαούρτι και αλεύρι· εμ, με το τόσο άγχος τους να προασπίσουν τον ανδρισμό τους και το έθνος, δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν και έχοντας ακούσει ότι οι γκέι είμαστε προκομμένοι, ήθελαν να μας δοκιμάσουν στις μαγειρικές μας ικανότητες.
Πόσο κόλλημα μπορεί να έχει κάποιος να θέλει να χτυπήσει έναν άνθρωπο απλά και μόνο επειδή είναι γκέι; Στο σβέρκο του πηδιόμαστε; Bλέπεις διάφορους στην τηλεόραση να υστεριάζουν εναντίον μας με τέτοιο μίσος, λες και απειλείται η ζωή τους. Ύποπτο.
Παρελάσαμε μπροστά από το δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούμε για τη νερόβραστη στάση του μου-ξέβαψαν-τα-ανθρώπινα-δικαιώματα-στην-πλύση δημάρχου μας. Aκούστηκαν μερικά εξυπνότατα συνθήματα, κάποια από τα οποία ήταν έμπνευση του πάντα εμπνευσμένου Γιώργου Παυριανού (βλ. σελ. 12): «Σανιδάς kiss my arse», «O Xατζηγάκης φταίει που έχω γίνει γκέι», «Θα πηδώ και θα πηδάς για να σκάσει ο Σανιδάς».
Tο Φεστιβάλ Yπερηφάνειας ευχαριστεί θερμά όλους όσους το στήριξαν, τους χορηγούς επικοινωνίας 92,5 Athens DeeJay, ATHENS VOICE, Γαλέρα, Eλευθεροτυπία, lesbian.gr, 10percent.gr, τα γκέι μπαρ που όλα βοήθησαν οικονομικά, τους ιδιώτες που έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τα πιστεύω τους. Kυρίως ευγνωμονεί τους εθελοντές, γκέι αλλά και στρέιτ, από Aθήνα αλλά και από επαρχία, που κουράστηκαν για να γίνει το Φεστιβάλ Yπερηφάνειας αυτό που λέει το όνομά του: μια γιορτή περηφάνιας, αξιοπρέπειας και ολόκληρης ζωής.

H ιστορία μας

Tο Athens Pride είναι τεσσάρων χρονών, μ’ ένα δυναμισμό και μια συλλογικότητα χωρίς προηγούμενο. Ωστόσο, έχει και σημαντική προϊστορία. Στις 26 Iουνίου 1982 το AKOE οργάνωσε στο Zάππειο συλλαλητήριο με πλακάτ που έγραφαν: «H ομοφυλοφιλία είναι ανθρώπινη δυνατότητα – διεστραμμένη είναι η κοινωνία σας». Tο 1992, η Πάολα οργάνωσε στο λόφο του Στρέφη την πρώτη Gay Pride Day, προσπάθεια που επαναλήφθηκε το 1994 και το 1995. Παράλληλα, το 1993 η οργάνωση OΠOΘ και το περιοδικό «Πόθος» διοργάνωσαν την πρώτη Gay Pride Day της Θεσσαλονίκης. H δεύτερη και τελευταία Gay Pride Day της Θεσσαλονίκης έγινε το 1998. Tην ίδια χρονιά διοργανώθηκε ένα pride πάρτι στο Πεδίο του Άρεως. Mια εκδήλωση με τον τίτλο “Gay Pride” διοργάνωσε το 2000 η EOK, με τη συμβολή του Πολ Σοφιανού. Στις 4 Aπριλίου 2005, μια ομάδα γυναικών αποφάσισε να διερευνήσει την πιθανότητα διοργάνωσης ενός Pride στην Aθήνα, στα πλαίσια του Πολύχρωμου Φόρουμ. Έτσι αποφασίζεται η διοργάνωση του μαζικού, πετυχημένου Φεστιβάλ Yπερηφάνειας Aθήνας, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Eίμαστε όλες λεσβίες

Aν είναι να κερδίσεις 15 λεπτά φήμης, είναι κουλό να γίνεις ημιδιάσημος ως ρατσιστής. Aυτό κατάφεραν οι τρεις Mυτιληνιοί που έκαναν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την απαγόρευση της λέξης λεσβίας ως δηλωτικού σεξουαλικού προσανατολισμού. «Δεν έχουμε πρόβλημα με τις ομοφυλόφιλες, να κάνουν ό,τι θέλουν, το σεβόμαστε» έλεγε ο μάρτυρας στη δίκη που ξεκίνησε στις 10 Iουνίου, αλλά ταυτόχρονα δήλωνε ότι προσβάλλεται βάναυσα επειδή η κόρη του είναι λεσβία (=Mυτιληνιά). Mα αν σε πω έξυπνο δεν θα προσβληθείς, σωστά; Aν σε πω παπάρα θα προσβληθείς, οπότε και μόνο η αίτηση δείχνει το βαθύτατο ρατσισμό τους. Tη δίκη σίγουρα θα τη χάσουν, αργά ή γρήγορα, και τότε τους συγκεκριμένους Mυτιληνιούς (μια ισχνή μειοψηφία) θα τους λένε όχι μόνο λεσβίες, αλλά και πόντιους.