5.6.08

ΠΑΡΑ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ 1

Μάμα μία!
Σοκ και δέος προκαλούν στους κόλπους των Νεοδημοκρατών οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο. Ο βουλευτής Βασίλης Μιχαλολιάκος -εμφανώς σκανδαλισμένος- δήλωσε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84: «Η οικογένεια έχει ισχυρές ρίζες και όλες οι μανάδες όλου του κόσμου, όποιο κόμμα και αν ψηφίζουν και έχουν γιους, έχουν ασφαλώς πολύ μεγάλη έγνοια να μην παρεκκλίνουν. Να παραμείνουν άνδρες. Αλλά και οι κόρες να μη γίνουν ομοφυλόφιλες»...
Για το κέφι τους...
«Ωχ, ωχ! Τι να σας πω τώρα; Είχαν μια ιδέα οι άνθρωποι εκεί και πήγαν και την πραγματοποίησαν για το κέφι τους. Πρόκειται για ιδιορρυθμία κάποιων ανθρώπων». Αυτό είναι το σχόλιο της Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη (Στο Κόκκινο 105,5) για τους γάμους των ομοφύλων. Είναι ασφαλώς... ενθαρρυντικό για το επίπεδο του θεσμικού πολιτισμού στη χώρα μας να ακούς μία έγκριτη νομικό -και ομότιμη καθηγήτρια πανεπιστημίου- να αναφέρεται με όρους όπως «κέφι» και «ιδιορρυθμία» σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων που απασχολούν τις σύγχρονες προηγμένες κοινωνίες. Εύγε!
Έθνος, 5/6/2008
.
Image Hosted by ImageShack.us
.
Ο Γιώργος υποστηρίζει την καθιέρωση του πολιτικού γάμου των ομοφυλοφίλων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έσπευσε να συμπαρασταθεί (τηλεφωνικώς) στον δήμαρχο της Τήλου. Αυτά πάνω κάτω διοχετεύονται αρμοδίως και εγώ, από την πλευρά μου, πολύ το διασκεδάζω.
Μα τι μου λέτε! Σοβαρά; Ο Γιώργος υποστηρίζει τον γάμο των ομοφυλοφίλων; Το μόνο που υποστηρίζει ο Γιώργος είναι το στραπατσαρισμένο προφίλ ενός ηγέτη που είχε κάποτε σύγχρονες ιδέες, ώσπου τις κατάπιε ο αναχρονιστικός λαϊκισμός του κόμματός του. Τίποτε περισσότερο δεν είναι η υπόθεση αυτή από πλευράς ΠαΣοΚ. Απλώς, «είδε φως» ο Γιώργος και μπήκε, για να ξαναβγεί χωρίς η παρουσία του να έχει ταράξει ούτε κατ΄ ελάχιστον την ισορροπία του σύμπαντος...
Αν πραγματικά ενδιαφερόταν και δεν ψηφοθηρούσε παριστάνοντας τον «ευαίσθητο», θα είχε φροντίσει ώστε το ΠαΣοΚ να χαιρετίσει την πλήρη εφαρμογή του συμφώνου συμβίωσης, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης δημοσιοποίησε για πρώτη φορά τις προθέσεις του, περιλαμβάνοντας στην πρότασή του και τα ομόφυλα ζευγάρια. Αν τότε το προοδευτικό ΠαΣοΚ είχε προσφέρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, είναι πολύ πιθανό σήμερα η διάταξη να είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο και όλες οι ακρότητες και οι ανοησίες που συμβαίνουν σήμερα θα ήταν περιττές. Το αυτονόητο για όλες τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες θα είχε γίνει και στην Ελλάδα, απλά και ωραία, με ευρεία κομματική συναίνεση.
Τότε, όμως, όταν ετέθη το θέμα και ενώ οι πάντες έπαιρναν θέση δημοσίως, το ΠαΣοΚ σιωπούσε αιδημόνως επί εβδομάδες. Τότε το ΠαΣοΚ δεν υποστήριζε την αναγνώριση στους ομοφυλοφίλους των ατομικών δικαιωμάτων τους. Τώρα συμπαρίσταται διά του τηλεφώνου. Από μακριά και όπως πρέπει για να μην κολλήσουμε και τίποτε...
Δεν είναι όμως πολύ καλύτερη (ελάχιστα μόνον) η στάση του εικονιζόμενου στο σκίτσο υπουργού Δικαιοσύνης. Οπως ο Γιώργος φοβάται να μην μπλέξει με τα δικαιώματα μιας κοινωνικής ομάδας, που περιφρονείται από τη συντηρητική πλειοψηφία, έτσι και ο Σωτήρης Χατζηγάκης, αφού άνοιξε πρώτος το θέμα και είδε ότι δεν προχωρεί, προσπαθεί τώρα να ξεμπλέξει από τις αρχικές προθέσεις του. Σε προχθεσινή δήλωσή του ο υπουργός αναφέρει ότι «οι νέες διατάξεις για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης αφορούν μόνον τα ετερόφυλα ζευγάρια.Δεν είχε και δεν έχει πρόθεση να συμπεριλάβει τα ομόφυλα ζευγάρια,είτε ανδρών είτε γυναικών».
Ο υπουργός δεν θυμάται καλά. Εισηγήθηκε τη θέσπιση του συμφώνου (που είναι και υποχρέωσή μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης) ακριβώς για την περίπτωση των ομοφύλων ζευγών. Για τα άλλα ζευγάρια είναι πολυτέλειαέχουν άλλωστε και τον πολιτικό γάμο. Αυτά τα έλεγε ο ίδιος ο υπουργός στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες του.
Προσέθετε μάλιστα το παράπονό του, επειδή κανείς, είτε από το κόμμα του είτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν τόλμησε να υποστηρίξει την πρότασή του, ενώ ιδιωτικώς του έλεγαν: «Μπράβο,Σωτήρη!Προχώρει, Σωτήρη!» κτλ. (Αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε τον. Είναι άνθρωπος έντιμος και θα το επιβεβαιώσει.) Τώρα, βλέποντας να επικρατούν η κατακραυγή των παπάδων και η άγνοια των αγράμματων, ο υπουργός σβήνει βιαστικά τα ίχνη του: Εγώ; Ποτέ! Ούτε που μου πέρασε από τον νου!..
Τι να κάνουμε; Οι έντιμοι είναι λίγοι και οι γενναίοι ακόμη λιγότεροι. Λίγη γενναιότητα όμως είναι απαραίτητη, αν θέλεις μεταρρυθμίσεις. Διότι αν οι μεταρρυθμίσεις φυτρώνανε στα δένδρα, θα περίμενε κανείς να πάει ο Σωτήρης Χατζηγάκης να τις κόψει;
Πανδώρα, ΤΟ ΒΗΜΑ, 5/6/2008

1 σχόλιο:

gay super hero είπε...

Είπαμε να πέσουν οι μάσκες των κυρίων (και κυριών) της ΝΔ, αλλά αυτές οι δηλώσεις ξεπερνούν κάθε όριο. Πρόκειται για ένα πραγματικά απίστευτο αίσχος.

Χωρίς αυτό να σημείνει ότι δικαιολογείται η πολιτική δειλία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.