29.5.08

ΓΑΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Οι πρώτοι γάμοι ομοφυλόφιλων στην Τήλο
Γ. Ζαχαριάδης-Γ. Βραδέλης (TA NEA, 29/5/2008)
Τον ερχόμενο μήνα, στο Δημαρχείο της Τήλου αναμένεται να γίνουν οι πρώτοι πολιτικοί γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα. Ο δήμαρχος του νησιού Τάσος Αλιφέρης αποδέχτηκε το αίτημα δύο ομοφυλόφιλων ζευγαριών (δύο γυναικών και δύο ανδρών) να τελέσει τους γάμους τους.
Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο κ. Αλιφέρης, οι ενδιαφερόμενοι επικοινώνησαν μαζί του και τους εξήγησε ότι «δεν έχει καμιά αντίρρηση για τους γάμους, αφού δεν υπάρχει κανένας νόμος που να το απαγορεύει». «Είμαι χαρούμενος που θα γίνει επιτέλους αυτό το βήμα στην Ελλάδα», λέει στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Τσαμπρούνης, ο ένας από τους δύο μελλονύμφους στον πρώτο επίσημο γάμο ομοφυλοφίλων που θα τελεστεί στην Ελλάδα. Δηλώνει, ωστόσο, προετοιμασμένος και για την αρνητική δημοσιότητα που είναι πιθανόν να λάβει ο γάμος του με τον Θεμιστοκλή που μένει στην Τήλο και είχε την ιδέα να γίνει ο γάμος τους εκεί. Η ιδέα για την πραγματοποίηση του γάμου απασχολούσε αρκετό καιρό τα μέλη της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ), που έψαχναν το «παραθυράκι» στον νόμο 1250 που ψηφίστηκε το 1982 και ρυθμίζει τα του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεοφανώ Παπαζήση, «η διάταξη του Αστικού Κώδικα η οποία προβλέπει τις προϋποθέσεις για την τέλεση γάμου δεν αναφέρεται στη διαφορά του φύλου. Με την έννοια αυτή η ισχύουσα νομοθεσία που δεν απαγορεύει ρητά την τέλεση γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου επιτρέπει κατ΄ αντιδιαστολή τους γάμους αυτούς». Όπως μάλιστα υποστηρίζει η κ. Παπαζήση, η διεύρυνση της ερμηνείας της διάταξης ανταποκρίνεται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, του σεβασμού της προσωπικότητας, της προστασίας της οικογένειας, και πραγματώνει την αρχή της αξίας του ανθρώπου ως στοιχείου του πολιτεύματος. Τα μέλη της ΟΛΚΕ επικαλούνται επιπλέον και το ψήφισμα που εξέδωσε το 1994 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το οποίο ζητούσε από τα κράτη- μέλη να απαλείψουν από τις νομοθεσίες τους την κάθε διάκριση εις βάρος των ομοφυλοφίλων και ειδικά να επιτρέψουν τον γάμο μεταξύ τους, ενώ η ευρωπαϊκή σύμβαση του Άμστερνταμ απαιτεί από τις χώρες να απαλείψουν από τη νομοθεσία τους κάθε διάκριση, μεταξύ άλλων «και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».
Έκανε πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ
Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο οποίος θα είναι ένας από τους μάρτυρες στην τέλεση του πρώτου ομοφυλοφιλικού γάμου στην Ελλάδα, «τα στοιχεία αυτά τέθηκαν κατ΄ αρχήν υπ΄ όψιν του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο υπήρχε η συμφωνία να τελεστούν οι γάμοι από δημάρχους που πρόσκεινται σ΄ αυτόν. Υπέρ της τέλεσης του γάμου είχε εκφραστεί δημοσίως και ο Αλέξης Τσίπρας, όμως τελικά η Κουμουνδούρου έκανε πίσω». Ύστερα και από την επίσημη άρνηση του δημάρχου Καισαριανής, ο οποίος αρχικά είχε δηλώσει θετικός στην πραγματοποίηση του γάμου, τα μέλη της ΟΛΚΕ άρχισαν να επικοινωνούν με δημάρχους άλλων κομμάτων που θα ήταν θετικοί στην τέλεση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων. Μεταξύ αυτών που δέχτηκαν την πρόταση ήταν ο δήμαρχος της Τήλου ο οποίος είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Δωδεκάνησο και μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Νότιου Αιγαίου του κόμματος. Με τον κ. Αλιφέρη επικοινώνησαν στη συνέχεια τα δύο ζευγάρια, από τους οποίους ο δήμαρχος Τήλου ζήτησε να υποβάλουν τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για την τέλεση των πολιτικών γάμων. Έπειτα από λίγες ημέρες οι ενδιαφερόμενοι έστειλαν στον Δήμο τα δικαιολογητικά (πιστοποιητικό γεννήσεως, πιστοποιητικό ελευθερογαμίας, υπεύθυνη δήλωση κ.λπ.). προκειμένου να εκδοθεί η σχετική άδεια που προβλέπεται από τον νόμο. Σημειώνεται ότι το αγγελτήριο γάμου των δύο ομοφυλοφίλων έχει ήδη δημοσιευθεί την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα «Εποχή».
Και γαλάζιοι δήμαρχοι
«Η αποτροπή του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων αποτελεί πράξη που πλήττει ευθέως τον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι η αυτοδιάθεση του ατόμου και η ελευθερία που έχει», αναφέρει ο κ. Αλιφέρης, ο οποίος- όπως υποστηρίζουν τα μέλη της ΟΛΚΕ- «γρήγορα θα βρει και άλλους δημάρχους που θα τον ακολουθήσουν». Ήδη 2 δήμαρχοι από το Λεκανοπέδιο, οι οποίοι έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη της Ν.Δ., έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν στα δημαρχεία τους πολιτικούς γάμους ομοφυλοφίλων. Η ακριβής ημερομηνία τέλεσης του πρώτου γάμου δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά, όπως αποκαλύπτει ο κ. Αλιφέρης «προγραμματίζεται για τον ερχόμενο μήνα». Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται και η αντίδραση της Εκκλησίας, η οποία έχει ταχθεί εναντίον της τέλεσης αυτών των γάμων.

4 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Στο δημαρχείο της Τήλου αναμένεται να γίνει ο πρώτος γάμος
ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα!

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το σάλο που
προκλήθηκε με την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να συμπεριληφθούν τα
ομοφυλόφιλα ζευγάρια στο Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης και τις καταγγελίες της
Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ) κατά του Συνασπισμού για «αθέτηση των
υποσχέσεων σχετικά με το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», και το πρώτο gay
ζευγάρι θα ενωθεί ενώπιον του δημάρχου στο μικρό νησί της Δωδεκανήσου.

Αλλωστε, η Τήλος είναι τόπος καταγωγής του Θεμιστοκλή Κατσαγιάννη, ο οποίος θα
παντρευτεί το γνωστό μέλος της ΟΛΚΕ Δημήτρη Τσαμπρούνη. Μιλώντας στην «Εspresso»
ο κ. Κατσαγιάννης όχι μόνο επιβεβαίωσε την είδηση που προέκυψε από αναγγελία που
δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εποχή» (που πρόσκειται στον Συνασπισμό), αλλά
δήλωσε ότι είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος για την επιλογή του. «Είμαι
ικανοποιημένος από αυτή την απόφαση. Πρόκειται για κάτι που γνωρίζουν οι δικοί
μου και δεν έχουν κανένα πρόβλημα, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να σας ανακοινώσω την
ακριβή ημερομηνία του γάμου μας» ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Espresso».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο ομοφυλοφιλικός γάμος αναμένεται να λάβει χώρα
μέσα στο καλοκαίρι, καθώς οι δύο μελλόνυμφοι έχουν ήδη εξασφαλίσει -όπως όλα
δείχνουν- το OK του δημάρχου Τήλου Αναστάσιου Αλιφέρη, ο οποίος πάντως είναι
άγνωστο αν θα τελέσει ο ίδιος την τελετή ή θα αφήσει τη... δουλειά σε κάποιον
αντιδήμαρχο.

Θ. ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ (Espresso, 29/5/2008)

erva_cidreira είπε...

Αναγγέλθηκε ο πρώτος γάμος

Στον γάμο μεταξύ δύο ανδρών αναφέρεται μια ασυνήθιστη, για τα ελληνικά δεδομένα, αγγελία που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Κυριακή 25/5 στην εφημερίδα «Εποχή» και έχει κινήσει την περιέργεια πολλών.


Συγκεκριμένα, στην αγγελία αναφέρεται ότι «ο Δημήτρης Τ... του Νικολάου και της Ελευθερίας το γένος Π... που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στην Αθήνα και ο Θεμιστοκλής Κ... του Κωνσταντίνου και της Χριστίνας το γένος Τ... που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στην Τήλο πρόκειται να παντρευτούν στο δημαρχείο της Τήλου».

Είναι ο πρώτος γάμος μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου που αναγγέλλεται στην Ελλάδα, ενώ παρόμοιες τελετές αποτελούν πλέον ρουτίνα σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Σουηδία (τις προηγούμενες ημέρες ακόμη και στην καθολική Ιταλία οι Λουίτζι και Αντρέα ενώθηκαν και επισήμως «εις σάρκαν μία» στο δημαρχείο της Πάντοβα»).

Εκπρόσωπος του δημάρχου της Τήλου, με την οποία επικοινώνησε η «Ε», δεν επιβεβαίωσε το γεγονός, ενώ ο εκπρόσωπος της ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος) μας παρέπεμψε σε πρόσφατο δελτίο Τύπου της οργάνωσης, όπου αναφέρεται ότι η όποια σχετική με επικείμενο γάμο μεταξύ ομοφύλων είδηση ή ανακοίνωση δεν θα σχολιαστεί από την οργάνωση μέχρι μια παρόμοια τελετή να πραγματοποιηθεί...

ΕΛ.ΚΑΖ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/05/2008

erva_cidreira είπε...

"Υποκριτές όσοι αντιδρούν στο γάμο"
ΣΚΑΪ, 29/05/2008

Όλα δείχνουν ότι ο γάμος του ομόφυλου ζευγαριού θα τελεστεί
Αποφασισμένος να τελέσει τον πρώτο γάμο ομόφυλου ζευγαριού στην Ελλάδα εμφανίζεται ο δήμαρχος Τήλου Αναστάσιος Αλιφέρης.

Με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, ο δήμαρχος Τήλου υπεραμύνεται της απόφασης του να προχωρήσει σε γάμους ομοφυλοφίλων, καταλογίζοντας υποκρισία σε αυτούς που έχουν αντιδράσει στο συγκεκριμένο θέμα.

"Η Δημοκρατία σημαίνει σεβασμό στον άνθρωπο και τα δικαιώματα του, που ο πυρήνας τους είναι η αυτοδιάθεση των ατόμων που συγκροτούν την κοινωνία και η ελευθερία αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ο δήμαρχος Τήλου.

Στην ίδια ανακοίνωση ο δήμαρχος Τήλου κάνει αναφορά στην Σαπφώ και τον Αλκιβιάδη, επισημαίνοντας πως αν αυτοί οι επιφανείς Έλληνες ζούσαν στην σύγχρονη Ελλάδα θα ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπίσουμε ότι το πολιτικό κόστος και η κατά τα άλλα προοδευτική κοινωνία μας ,δε θα εμποδίσει να πούμε κάθε ευτυχία στους νιόπαντρους.
Συγχαρητήρια στο Δήμαρχο της Τύλου ………και ας ευχηθούμε ότι θα μείνει στις απόψεις του μέχρι την τέλεση του γάμου.