21.5.08

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Απαραίτητη η αυτοεξέταση όρχεων
ΑΠΕ. Οι άνδρες ηλικίας κάτω των 45 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε αυτοεξέταση όρχεων μία φορά τον μήνα, για να εντοπίσουν εγκαίρως τυχόν προβλήματα. Και αυτό, διότι ο καρκίνος των όρχεων είναι η πιο συχνή μορφή κακοήθους νεοπλασίας στις ηλικίες αυτές. Αν και τα ποσοστά ιάσεως είναι πολύ υψηλά ακόμα και στις προχωρημένες μορφές καρκίνου των όρχεων, πολλές από τις δραστικές θεραπείες που συνιστώνται γι' αυτές μπορούν να αποφευχθούν, εάν ο καρκίνος γίνει εγκαίρως αντιληπτός. Και ο καλλίτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η συστηματική αυτοεξέταση όρχεων.
Η αυτοεξέταση γίνεται καλύτερα έπειτα από ένα ζεστό μπάνιο. Η ζέστη χαλαρώνει το όσχεο, καθιστώντας πιο εύκολη την ανίχνευση οποιουδήποτε ύποπτου στοιχείου.
Το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου ( National Cancer Institute - NCI ) συνιστά να γίνεται η αυτοεξέταση μία φορά τον μήνα ως εξής:
- Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέπτη. Ελέγξτε προσεκτικά το δέρμα του οσχέου για τυχόν διογκώσεις (πρηξίματα).
- Εξετάστε κάθε όρχι και με τα δύο χέρια. Τοποθετήστε τον δείκτη και τον μέσο δάκτυλο κάθε χεριού κάτω από τον όρχι και τους αντίχειρες από πάνω. Ψηλαφήστε απαλά, με κυκλικές κινήσεις τον όρχι, «τρίβοντάς» τον μεταξύ των δακτύλων σας. Μην ανησυχήσετε εάν διαπιστώσετε πως ο ένας όρχις είναι μεγαλύτερος από τον άλλο. Αυτό είναι φυσιολογικό .
- Στη συνέχεια ελέγξτε την επιδιδυμίδα, τον μαλακό ιστό που μοιάζει με σωλήνα και βρίσκετε πίσω από τον όρχι (η επιδιδυμίδα συλλέγει και μεταφέρει το σπέρμα). Εάν γνωρίζετε την υφή της, δεν θα την περάσετε για ύποπτο όγκο. Οι καρκινικοί όγκοι συνήθως εντοπίζονται στα πλάγια του όρχι, αν και μπορεί να αναπτυχθούν στο πρόσθιο τμήμα του.
- Εάν εντοπίσετε κάποιον όγκο, απευθυνθείτε αμέσως σε έναν γιατρό. Μπορεί να μην είναι καρκίνος, αλλά εάν είναι μπορεί να εξαπλωθεί δίχως άμεση θεραπεία - και ο μόνος που μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση είναι ο γιατρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: