21.3.08

ΣΥΝ -ΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
.
ΣΥΝ-φωνία για τους γάμους ομοφυλοφίλων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης (ΤΑ ΝΕΑ, 21/3/2007)
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την τέλεση των πρώτων τριών πολιτικών γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση που είχε η Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) με τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συνασπισμού αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την τέλεση πολιτικού γάμου σε δήμους όπου οι δήμαρχοι ανήκουν στον Συνασπισμό και όπου η Κουμουνδούρου ελέγχει τη δημαρχία χωρίς να έχει συνεργαστεί με άλλα κόμματα.
Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια αυξήθηκαν από δύο σε τρία και περιλαμβάνουν πλέον ένα ζευγάρι γυναικών και δύο ζευγάρια αντρών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει και προσπάθεια τέλεσης γάμου και σε δήμο της Θεσσαλονίκης που δεν ελέγχεται από τον Συνασπισμό. Ήδη πάντως, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση ζευγαριού γυναικών να προχωρήσουν σε πολιτικό γάμο στην Καισαριανή, ο δήμαρχος της πόλης κ. Σπ. Τζόκας δήλωσε στα «ΝΕΑ» πως «δεν έχει καμία αντίρρηση να τελέσει αυτό τον γάμο» Στη συνάντηση της ΟΛΚΕ με τα στελέχη του ΣΥΝ κρίθηκε πως δεν υπάρχουν τα νομικά κωλύματα για την τέλεση των πρώτων πολιτικών γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Νόμος 1250/82.
Την άποψη αυτή θα κληθούν μάλιστα να υπερασπιστούν δημοσίως έγκριτοι νομικοί και πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι οποίοι έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί από τον ΣΥΝ αλλά και από την ΟΛΚΕ, και όλοι φαίνεται να καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: «Η διάταξη του Αστικού Κώδικα η οποία προβλέπει τις προϋποθέσεις για την τέλεση γάμου δεν αναφέρεται στη διαφορά του φύλου. Με την έννοια αυτή, η ισχύουσα νομοθεσία που δεν απαγορεύει ρητά την τέλεση γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου επιτρέπει κατ΄ αντιδιαστολή τους γάμους αυτούς».
Το χρονοδιάγραμμα
Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου θέλουν να εξαντλήσουν κάθε πιθανό κώλυμα που θα επικαλεστεί το υπουργείο Εσωτερικών, με κίνδυνο να ακυρωθεί στην πράξη η πρωτοβουλία των δημάρχων αλλά και να αντιμετωπίσουν διοικητικές κυρώσεις. Για τον λόγο αυτό, αν και είχε αποφασιστεί να γίνει ένας τουλάχιστον γάμος αυτή την εβδομάδα, το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ως ημερομηνίες τέλεσης των τριών πολιτικών γάμων μέχρι το τέλος Μαρτίου, ημερομηνία στην οποία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η νομική κατοχύρωση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.
Στις προθέσεις πάντως τόσο της ΟΛΚΕ όσο και του ΣΥΝ είναι οι τρεις γάμοι να δημοσιοποιηθούν μία εβδομάδα μετά την τέλεσή τους προκειμένου, όπως λένε στα «ΝΕΑ» στελέχη της ΟΛΚΕ, να αποφευχθεί η αρνητική δημοσιότητα για το θέμα.
Θετικό αλλά ατελές βήμα, διότι εξαιρεί από αυτό τη συμβίωση των ομοφυλόφιλων, κρίνει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. «Η διά νόμου αναγνώριση της συμβίωσης έξω από τα δεσμά του γάμου υπαγορεύεται από το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα του κάθε προσώπου να διαφεντεύει τη ζωή του όπως αυτό νομίζει, επιλέγοντας ελεύθερα τον (τη) σύντροφό του. Για τον λόγο αυτό, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, πλην όμως ατελές καθώς εξαιρούν τα ζευγάρια του ίδιου φύλου», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.

5 σχόλια:

revqueer είπε...

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=883793&lngDtrID=244

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους! Αν και οι πρόσφατες δηλώσεις Τσίπρα (πως δηλ το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει το πολιτικό γάμο ομοφύλων, αρκεί να το θέλει και ο δήμαρχος) είχαν προϊδεάσει για αυτήν την εξέλιξη, νομίζω πως κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ο ΣΥΝ τόσο γρήγορα θα έκανε πράξη αυτό που είπε. Καλή επιτυχία στο εγχείρημα, εύχομαι όλοι οι «πόρνοι» και «πόρνες» της ελληνικής κοινωνίας (όπως μας αποκαλεί η Εκκλησία) να βρεθούμε στο πλευρό των ομοφυλόφιλων!

phoinix είπε...

love is in the air!!
ανυπομονώ!

erva_cidreira είπε...

Δήλωση Α.Καρίτζη, Εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ για τον αποκλεισμό ομοφυλόφιλων ζευγαριών από το Σύμφωνο "Ελεύθερης Συμβίωσης"

«Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχουν ακόμη διακρίσεις εναντίον πολιτών λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Ο Συνασπισμός έχει ταχθεί υπέρ του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Με σεβασμό στην αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ομοφυλοφιλικού κινήματος, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους για να λυθεί αυτή η μεγάλη αδικία. Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη. Μένει να ωριμάσει και η κυβέρνηση.»

To Γραφείο Τύπου

Κώστας είπε...

Το διάβασα κι εγώ τη μέρα που δημοσιεύτηκε. Αν αυτά που ετοιμάζουν γίνουν και στην πράξη στις επόμενες εκλογές θα θεωρήσω αυτονόητο χρέος μου να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ.