17.3.08

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 1

Image Hosted by ImageShack.us
.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
.
17.03.2008
Για τον γάμο μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου
και το «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης»
Ανακοίνωση της Ομάδας Ανθρωπίνων και Κοινωνικών Δικαιωμάτων
Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουν και δεσμεύονται να στηρίξουν την πρωτοβουλία μελών της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας να προχωρήσουν στην τέλεση πολιτικού γάμου με τους/τις συντρόφους τους, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους αναγνωρίζει η διάταξη του Αστικού Κώδικα σχετικά με τις προϋποθέσεις για την τέλεση γάμου και όπου δεν αναφέρεται ότι το ζευγάρι πρέπει να είναι ετερόφυλο.
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή/και η ταυτότητα κοινωνικού φύλου είναι μία πολύ προσωπική ιδιότητα του καθενός και της καθεμιάς μας και δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο μη αναγνώρισης ίσων δικαιωμάτων και αιτία διακρίσεων μεταξύ των πολιτών.
Δεδομένου μάλιστα ότι:
- η ισχύουσα νομοθεσία δεν απαγορεύει ρητά την τέλεση γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου
- η ευρωπαϊκή Συνθήκη του Άμστερνταμ στο άρθρο 13 απαιτεί από τις χώρες της Ε.Ε. να απαλείψουν από τη νομοθεσία τους κάθε διάκριση μεταξύ άλλων «και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού»
πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα έπρεπε να έχει παρθεί από καιρό, έτσι ώστε και στη χώρα μας τα ομόφυλα ζευγάρια να απολαμβάνουν τα ίδια ασφαλιστικά, φορολογικά, κοινωνικά κ.α. δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Θυμίζουμε ότι ο Νοέλ Μαμέρ, Πράσινος δήμαρχος της γαλλικής πόλης Μπεγκλ, πραγματοποίησε τελετή γάμου ενός ζευγαριού δύο ανδρών το 2004, συνέστησε δε και στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Γαλλία να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μπεγκλ και να πραγματοποιήσουν και άλλους γάμους ζευγαριών του ίδιου φύλου. Ο Νοέλ Μαμέρ επανεκλέχθηκε δήμαρχος της Μπεγκλ στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές με ποσοστό 56,6% από τον πρώτο γύρο.
Όσον αφορά στο «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης», θεωρούμε ότι στην περίπτωση που αυτό θα αφορά μόνο τη συμβίωση μεταξύ ανθρώπων διαφορετικού φύλου θα αποτελεί άλλη μια διάκριση και άνιση μεταχείριση σε βάρος των ομοφυλόφιλων και των λεσβιών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με βάση τα παραπάνω, καλούν την ελληνική πολιτεία και κοινωνία να δείξουν στην πράξη το σεβασμό τους στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας και του σεβασμού της προσωπικότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες: Πολύνα Γκιόκα, 6932623566


ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
.
15.03.08
Ναι στο σύμφωνο συμβίωσης - όχι στις διακρίσεις μεταξύ των πολιτών
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι βλέπει θετικά τη θεσμοθέτηση του Συμφώνου Συμβίωσης και την αναγνώριση εκ μέρους της πολιτείας των δικαιωμάτων ζευγαριών που μοιράζονται τις ζωές τους και επιλέγουν να μην μπουν σε διαδικασία γάμου. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου που αρνείται να παρέμβει σε ζητήματα που δεν αφορούν άμεσα το πνευματικό έργο της εκκλησίας, διατηρώντας ύφος σύνεσης και ψυχραιμίας.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία αποδοκιμάζει ταυτόχρονα την πρόθεση της κυβέρνησης που διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης αποκλείει από τις ρυθμίσεις του Συμφώνου Συμβίωσης τα ζευγάρια ίδιου φύλου. Αυτό, αν τελικά συμβεί, θα αποτελεί παραβίαση βασικών ατομικών μας δικαιωμάτων και κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος που ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, εισάγοντας απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος των πολιτών με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία διατυπώνει ξεκάθαρα στο πρόγραμμά της την πρόταση της για: ‘την αναγνώριση και την καταχώρηση με ληξιαρχική πράξη των ζευγαριών - ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων – τα οποία επιλέγουν να μην μπουν σε διαδικασία γάμου αλλά να ζουν μαζί ως μόνιμοι σύντροφοι.’
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τελεστεί στη χώρα μας ο πρώτος γάμος ατόμων του ίδιου φύλου την εβδομάδα που μας έρχεται. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα θεωρήσει παράνομη κάθε ενέργεια που θα εμποδίσει τη τέλεση του πολιτικού αυτού γάμου δεδομένου ότι η σχετική νομοθεσία δεν αποκλείει από το θεσμό αυτό τα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, συνεπής στις βασικές αρχές της, θα σταθεί στο πλευρό όσων αγωνίζονται για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος συμπολιτών μας και παρέχει πλήρη πολιτική στήριξη στους πολίτες του ίδιου φύλου που θα επιχειρήσουν, το επόμενο διάστημα, να κάνουν χρήση των νέων ρυθμίσεων.


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
.
14/03/2008
Για τον πολιτικό γάμο ομοφύλων
Με αφορμή τη δημοσιοποιημένη πρόθεση συμπολιτών μας να τελέσουν πολιτικό γάμο ομοφύλων, αποτεινόμενοι σε δημαρχιακές αρχές, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ τονίζει ότι ο (πολιτικός) αστικός γάμος ομοφύλων είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο βήμα προς την άρση ποικίλων διακρίσεων και ιδίως αυτής λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Η άρνηση ισότιμης αστικής αναγνώρισης ετερόφυλων και ομόφυλων σχέσεων εμποδίζει τα ομόφυλα να κατοχυρώσουν τα ίδια δικαιώματα (ασφάλισης, περιουσιακά, κληρονομικά, συνταξιοδοτικά κ.ά), με τα ετερόφυλα.
Σε αυτά τα πλαίσια, το Τμήμα Δικαιωμάτων υποστηρίζει τις δημοσιοποιημένες πρωτοβουλίες μελών της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας να τελέσουν πολιτικό γάμο καθώς, μάλιστα, πιστεύει ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τον πολιτικό γάμο επιτρέπει τους γάμους ομοφύλων.
Θεωρούμε παρόλʼ αυτά, ότι οι περαιτέρω πρωτοβουλίες για ένα τόσο σοβαρό θέμα απαιτούν συνεννόηση και συνεργασία με τα κόμματα και με τις δημαρχιακές αρχές προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Παράλληλα, με αφορμή το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης», το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ εκφράζει την αντίθεσή του με τον αποκλεισμό των συμπολιτών μας με ομοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισμό και ζητά να συμπεριληφθούν στις διατάξεις του οι ρυθμίσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Οι συνταγματικές αρχές της ισότητας, της ισονομίας, της κατοχύρωσης της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, της ελευθερίας ίδρυσης οικογένειας και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας επιβάλουν σε κάθε περίπτωση την εκ μέρους της Πολιτείας ισότιμη νομική αντιμετώπιση ετερόφυλων και ομόφυλων.
Το Τμήμα Δικαιωμάτων
.
12/03/2008
Επιβάλλεται η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων εντός της ΕΕ!
Ερώτηση-παρέμβαση του Δ.Παπαδημούλη στην Κομισιόν
Επιβάλλεται η θεσμοθέτηση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, όχι μόνο για λόγους ισότητας, αλλά και λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων εντός της Ευρ. Ένωσης. Αυτό ισχυρίζεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης σε ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί σχέδιο νόμου, που εισάγει «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης» για ετερόφυλα ζευγάρια, χωρίς να κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ετερόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να επισημοποιούν την σχέση τους με έγγραφη συμφωνία, που θα παρέχει στα δύο μέρη σχεδόν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον γάμο και θα λύνεται αυτοδίκαια με συμβολαιογραφική πράξη. Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο και ανήγγειλε δημόσια ακρόαση με θέμα την νομική αναγνώριση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών.
Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 13 της Συνθήκης για την Ευρ. Κοινότητα καθώς και το άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρ. Ένωσης, που ρητά απαγορεύει κάθε διάκριση λόγω γενετήσιου προσανατολισμού, ερωτάται η Επιτροπή: Σε ποια κράτη –μέλη οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι κατοχυρωμένες είτε με γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης; Κρίνει ότι το ανωτέρω νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στο άρθρο 13 της Συνθήκης που ενθαρρύνει την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση τον γενετήσιο προσανατολισμό; Θεωρεί η Επιτροπή ότι η μη κατοχύρωση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και για ζευγάρια του ίδιου φύλου δυσχεραίνει την εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, εξαιτίας του κενού δικαίου που δημιουργείται;»
Ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:
«Η θεσμοθέτηση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια, αποτελεί σαφή διάκριση σε βάρος των ζευγαριών ίδιου φύλου και καταστρατηγεί την αρχή της ισότητας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη, με βάση την κοινοτική αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, να ρυθμίσει θέματα που αφορούν σε ομόφυλα ζευγάρια, που έχουν νομιμοποιήσει τη σχέση τους, είτε με γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ. Παραδείγματος χάριν, τί συμβαίνει στην ελληνική έννομη τάξη, σε περίπτωση που ομόφυλο ζευγάρι από άλλο κράτος – μέλος, που έχει νομιμοποιήσει τη σχέση του σε αυτό, εγκατασταθεί στην Ελλάδα και προκύψουν κληρονομικά δικαιώματα; Θα αναγνωρίσει τα δικαιώματα αυτά σε αλλοδαπά ζευγάρια, όπως οφείλει να πράξει, και θα συνεχίσει να τα αρνείται σε Έλληνες πολίτες;»

7 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Μια χαμένη ευκαιρία από το ΠΑΣΟΚ
Ο αρμόδιος τομέας είχε επεξεργαστεί πρόταση νόμου για το «Σύμφωνο Συμβίωσης», αλλά η ηγεσία του δεν την υιοθέτησε ποτέ
Του Νικου Κ. Αλιβιζατου* (Καθημερινή, 4/3/2008)

Πρωτοβουλία για την καθιέρωση «Συμφώνου Συμβίωσης» όχι μόνο των ετερόφυλων αλλά και των ομόφυλων ζευγαριών είχε αναλάβει παλαιότερα και το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2005, στο πλαίσιο του Τομέα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου τότε μετείχα, καταρτίσθηκε -με δική μου ευθύνη- πλήρης πρόταση νόμου, με αιτιολογική έκθεση, αφού προηγουμένως ακούσθηκαν οι απόψεις των ενδιαφερόμενων οργανώσεων (ομοφυλόφιλων, λεσβιών, αμφιφυλόφιλων και τρανσεξουαλικών). Για τις βασικές μάλιστα επιλογές της πρότασης και την αρτιότερη διατύπωσή της, είχα τότε ο ίδιος συνεργασθεί με τον αείμνηστο καθηγητή Γιώργο Κουμάντο, τον ειδικότερο Ελληνα αστικολόγο για το θέμα, ο οποίος είχε κατ' αρχήν συμφωνήσει.

Ο Τομέας υπέβαλε την πρόταση στον πρόεδρο και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 2005. Καθώς δεν δόθηκε καμιά συνέχεια (ούτε πολύ λιγότερο κατατέθηκε η πρόταση στη Βουλή) την παρουσιάσαμε σε δημόσια εκδήλωση, λίγους μήνες αργότερα. Στην εκδήλωση μετείχε μια Ισπανίδα βουλευτής, που μας ενημέρωσε για τη νωπή τότε ακόμη καθιέρωση του γάμου των ομοφυλόφιλων (και όχι απλώς ενός συμφώνου, όπως στη Γαλλία) από την κυβέρνηση Θαπατέρο στην καθολική Ισπανία, και μια Γαλλίδα δικαστής, η οποία μας μίλησε για το PACS και την πείρα από τη δεκάχρονη τότε εφαρμογή του. Στην εκδήλωση αυτή απέφυγαν επιμελώς να παραστούν μέλη της ηγεσίας ή έστω και απλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εκεί που το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο. Σκέφθηκα, λοιπόν, ότι η δημοσίευση σήμερα της πρότασης του 2005 και της αιτιολογικής έκθεσης που τη συνόδευε μπορεί να είναι χρήσιμη.

AΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Α΄ Επί της αρχής

1. Στην Ελλάδα, αν και το ποσοστό των παντρεμένων επί του συνόλου των ζευγαριών που συμβιώνουν είναι, μαζί με αυτό της Ιρλανδίας, ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο αριθμός των ελεύθερων ενώσεων αυξάνεται συνεχώς. Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς την άποψη ότι το ποσοστό τους, στις νεαρές ιδίως ηλικίες, μεγαλώνει. Διότι, όπως έχει επισημανθεί, ο γάμος σήμερα αποτελεί συνήθως περισσότερο το επιστέγασμα ενός προγενέστερου και συνήθως μακρόχρονου δεσμού, παρά την απαρχή μιας νέας φάσης στη ζωή των νεονύμφων. Από την άλλη, ο γάμος δεν συνιστά, όπως άλλοτε, την αναγκαία συνθήκη για τη δημιουργία οικογένειας, καθώς ο αριθμός των ανύπαντρων μητέρων αυξάνεται. Εν όψει της νέας αυτής πραγματικότητας, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει ότι, εδώ και χρόνια, τόσο τα δικαστήρια όσο και οι θεωρητικοί του δικαίου μας δέχονται ότι οι έννοιες της οικογένειας και του γάμου -όπως τις κατοχυρώνει το Σύνταγμα (άρθρο 21§1)- δεν είναι στατικές, αλλά μεταβάλλονται.

2. Εξάλλου, παρά τις γνωστές προκαταλήψεις, αυξάνεται στη χώρα μας ο αριθμός και των σεξουαλικά «διαφορετικών». Δεν έχουν πάψει, παρά ταύτα, να αποτελούν αντικείμενο προσβλητικών συμπεριφορών εκ μέρους των αρχών αλλά και του «μέσου» πολίτη, καθώς τα στερεότυπα άλλων εποχών εξακολουθούν λίγο πολύ να επιβιώνουν. Ετσι, αν και η ύπαρξή τους δεν αποσιωπάται όπως παλαιότερα, οι σεξουαλικά διαφορετικοί απέχουν από το να έχουν κατακτήσει την πολυπόθητη ισοπολιτεία, καθώς δεν ζουν υπό καθεστώς ισότητας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε σύγκριση με τους λοιπούς πολίτες. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι η ομοφυλοφιλία μεταξύ συναινούντων ενηλίκων έχει από μακρού αποποινικοποιηθεί και ότι, εδώ και χρόνια, μια σειρά δεσμευτικών και για τη χώρα μας ρυθμίσεων απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό στους χώρους εργασίας - και όχι μόνον.

3. Η καθυστέρηση του Ελληνα νομοθέτη να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, φαίνεται ακόμη περισσότερο αν αναλογισθεί κανείς ότι, κατά την τελευταία δεκαετία, με εξαίρεση την Ιταλία, όλοι ανεξαίρετα οι κοινοτικοί εταίροι μας έχουν ψηφίσει νόμους για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των συμβιούντων σε ελεύθερες ενώσεις και των σεξουαλικά διαφορετικών: μετά την Ολλανδία (2001) και το Βέλγιο (2002), τον (πολιτικό βεβαίως) γάμο προσώπων που ανήκουν στο ίδιο φύλο αναγνώρισε πρόσφατα και η (βαθύτατα καθολική) Ισπανία (2005). Μετά τη Σουηδία (1994) και τα άλλα σκανδιναβικά κράτη, τη συμβίωση ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών έχει αναγνωρίσει με το Pacte civil de solidarit (γνωστότερο ως PACS) η Γαλλία από το 1999, καθώς και τα περισσότερα γερμανικά κρατίδια, ενώ πρόσφατα ψήφισε σχετικό νόμο η (επίσης θρησκευτικά συντηρητικότατη) Ιρλανδία (2004) και η Μεγάλη Βρετανία (2005). Εξάλλου, με εμπεριστατωμένες αποφάσεις που εξέδωσαν τα τελευταία χρόνια, τα Συνταγματικά Δικαστήρια της Γαλλίας (CC 9.11.1999) και της Γερμανίας (BVerfG 17.7.2002) επικύρωσαν τις νομοθετικές αυτές πρωτοβουλίες, προς τις οποίες, όπως ήταν φυσικό, πέραν της Εκκλησίας, είχαν αντιταχθεί και ποικιλώνυμοι συντηρητικοί κύκλοι.

4. Σκοπός της παρούσας πρωτοβουλίας είναι να θέσει τέρμα στις δυσμενείς διακρίσεις και να αποκαταστήσει την ισοπολιτεία στο πεδίο των ελεύθερων ενώσεων ετερόφυλων και ομόφυλων ζυγαριών. Για μεν τα πρώτα, δηλαδή τα ετερόφυλα ζευγάρια που ζουν μαζί επί πολλά χρόνια και δεν επιθυμούν να παντρευτούν, οι συντάκτες της παρούσας πρότασης είναι πεπεισμένοι ότι η δυνατότητα που τους παρέχεται (μέσω του καθιερούμενου συμφώνου συμβιώσεως) να εξομοιώσουν τη σχέση τους -από πλευράς νομικών συνεπειών- με τη σχέση των συζύγων από γάμο θα συναντήσει ευρύτερη συναίνεση: η συνεχιζόμενη άρνηση των δικαστηρίων μας να αναγνωρίσουν στους επί μακρόν συμβιούντες στοιχειώδη δικαιώματα για αμοιβαία υποστήριξη και αλληλεγγύη φαίνεται σήμερα ακατανόητη, ακόμη σκληρότερη και προπάντων άδικη είναι η ίδια άρνηση όταν εκδηλώνεται στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, της συνταξιοδότησης και της κληρονομικής διαδοχής. Οσο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, επελέγη η λύση της καθιέρωσης και γι' αυτούς του συμφώνου συμβιώσεως, με πλήρη εξομοίωση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους με εκείνα των συζύγων από γάμο.

Πρόταση νόμου «Σύμφωνο συμβίωσης»

Αρθρο 1: Σκοπός

Το σύμφωνο συμβίωσης ρυθμίζει τη μόνιμη ένωση ενηλίκων του ίδιου ή διαφορετικού φύλου, με σκοπό την αμοιβαία υποστήριξη και αλληλεγγύη και τη δημιουργία κοινότητας βίου.

Αρθρο 2: Τρόπος σύναψης

1. Το σύμφωνο συμβίωσης συνάπτεται με από κοινού δήλωση των δύο ενδιαφερομένων ότι επιθυμούν να συμβιώσουν.

2. Επί ποινή απαραδέκτου, οι ενδιαφερόμενοι επισυνάπτουν στη δήλωση πιστοποιητικά των οικείων αρχών, από τα οποία προκύπτει ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπό τους κανένα από τα κωλύματα του άρθρου 3 του παρόντος νόμου.

Αρθρο 3: Κωλύματα

Εμποδίζεται η σύναψη συμφώνου συμβίωσης:

α. Από συγγενείς εξ αίματος, σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και σε πλάγια γραμμή ώς και τον τέταρτο βαθμό.

β. Από συγγενείς εξ αγχιστείας, σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και σε πλάγια γραμμή ώς και τον τρίτο βαθμό.

γ. Εκείνου που υιοθέτησε ή των κατιόντων του με αυτόν που υιοθετήθηκε. Το κώλυμα διατηρείται και μετά τη λύση της υιοθεσίας.

δ. Ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, όταν ένα τουλάχιστον από αυτά είναι παντρεμένο.

ε. Ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, όταν ένα τουλάχιστον από αυτά δεσμεύεται από σύμφωνο συμβίωσης που είναι σε ισχύ.

στ. Ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, όταν κανένα από αυτά δεν είναι εγκατεστημένο νόμιμα στην Ελλάδα.

Αρθρο 4: Δικαιώματα και υποχρεώσεις συμβιούντων

1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 4 και 5 του παρόντος νόμου, το σύμφωνο έχει για τους συμβιούντες όλες τις προσωπικές και περιουσιακές συνέπειες που παράγει ο γάμος για τους συζύγους, εφαρμοζομένων σε αυτούς των διατάξεων των άρθρων 1386-1416, 1820, 1821, 1824 και 1825 ΑΚ, καθώς και των σχετικών ρυθμίσεων της ισχύουσας φορολογικής, εργατικής, κοινωνικοασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.

2. Οπου κατά την κείμενη νομοθεσία αρκεί ή απαιτείται η συγκατάθεση του ενός συζύγου για την επέλευση έννομων συνεπειών στο πρόσωπο του άλλου, οι σχετικές ρυθμίσεις εφαρμόζονται για τη συγκατάθεση του συμβιούντος.

Αρθρο 5: Υιοθεσία

Μετά τη σύναψη του συμφώνου, δεν επιτρέπεται η από κοινού υιοθεσία ανηλίκου από τους συμβιούντες.

Αρθρο 6: Λύση του συμφώνου

1. Το σύμφωνο συμβίωσης λύεται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους: α. Με τον θάνατο του ενός από τους συμβιούντες. β. Με τον γάμο του ενός τουλάχιστον από τους συμβιούντες ή και των δύο μεταξύ τους. γ. Με κοινή συμφωνία των συμβιούντων. δ. Με μονομερή δήλωση του ενός από τους συμβιούντες.

2. Στην περίπτωση α΄ της προηγούμενης παραγράφου, η λύση του συμφώνου επέρχεται κατά την ημερομηνία του θανάτου.

3. Στην περίπτωση β΄ της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου, η λύση του συμφώνου επέρχεται από τη σύναψη του γάμου.

4. Στην περίπτωση γ΄ της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου, η λύση του συμφώνου επέρχεται με την υποβολή από τους συμβιούντες κοινής δήλωσης ότι προτίθενται να τερματίσουν τη συμβίωσή τους. Η δήλωση δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους, επιφυλάξεις ή αιρέσεις.

5. Στην περίπτωση δ΄ της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου, η λύση του συμφώνου επέρχεται μετά την παρέλευση έξι (6) μηνών από την επίδοση έγγραφης ανακοίνωσης του ενός συμβιούντος προς τον άλλον ότι επιθυμεί να τερματίσει τη συμβίωση.

6. Οι πρώην συμβιούντες ρυθμίζουν με συμφωνία ενώπιον συμβολαιογράφου τις περιουσιακές σχέσεις τους.

Αρθρο 7: Ποινικές κυρώσεις

1. Οποιος συνάπτει σύμφωνο συμβίωσης ενώ συντρέχει στο πρόσωπό του ένα ή περισσότερα από τα κωλύματα του άρθρου 3 του παρόντος νόμου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. Η ίδια ποινή επιβάλλεται και στον άλλο συμβιούντα, αν τελούσε σε γνώση του κωλύματος του πρώτου.

2. Οποιος, για να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή για να το λύσει, δηλώνει στις αρχές ψευδή στοιχεία, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.

3. Η μη αποδοχή και η μη καταχώρηση της δήλωσης της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου από τον οικείο δήμαρχο ή πρόεδρο κοινότητας και η μη σύνταξη από αυτούς της προβλεπόμενης από την ίδια διάταξη πράξης συνιστά παράβαση καθήκοντος και τιμωρείται, σύμφωνα με το άρθρο 259 Π.Κ.

4. Το άρθρο 347 Π.Κ. καταργείται.

Αρθρο 8: Εναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Μαρια Δεληθαναση

Η νομοθέτηση «συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης» ως εναλλακτική μορφή συμβίωσης στον γάμο ήταν μια πολυαναμενόμενη ρύθμιση. Τα ετερόφυλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να συμβιώνουν εκτός γάμου με μια... συμβολαιογραφική πράξη που λύνεται αυτοδικαίως, όταν συναφθεί γάμος μεταξύ των δύο μερών ή μεταξύ ενός από τα δύο μέρη με τρίτο πρόσωπο ή με μονομερή συμβολαιογραφική πράξη. Οι περιουσιακές συμφωνίες πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο σύμφωνο, διαφορετικά είναι άκυρες. Τα παιδιά που θα γεννιούνται κατά τη διάρκεια του συμφώνου ή εντός 300 ημερών από τη λύση του τεκμαίρεται ότι έχουν ως πατέρα τον σύντροφο της μητέρας τους. Ομως, η συμβατική υποχρέωση της διατροφής μετά τη λύση του συμφώνου ισχύει μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αδυναμία αυτοδιατροφής. Παράλειψη δήλωσης επωνύμου δεν συνεπάγεται επικράτηση του επωνύμου του πατέρα για τα παιδιά, αλλά διπλό επώνυμο. Τα τέκνα εξομοιώνονται απολύτως με τα τέκνα από γάμο όσον αφορά τη γονική μέριμνα. Υπάρχει δικαίωμα από κοινού υιοθεσίας και προβλέπεται προστασία του θετού τέκνου, ώστε να μη βρεθεί σε μετέωρη νομικά κατάσταση. Εάν ένα από τα δύο μέρη πεθάνει, υπάρχει κληρονομικό δικαίωμα του επιζώντος. Ανέρχεται στο 1/6 της κληρονομιάς εάν υπάρχουν κληρονόμοι πρώτης τάξης και στο 1/3 με κληρονόμους των υπολοίπων τάξεων. Αν δεν υπάρχει συγγενής, ο επιζών κληρονομεί όλη την περιουσία. Για ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ισχύει ό,τι ορίζεται και στην περίπτωση συζύγων.

* Ο κ. Αλιβιζάτος είναι καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ναυτίλος είπε...

Ενδιαφέρουσα είδηση. Σ’ ευχαριστώ που την βρήκες και μας την ανακοίνωσες. Δεν είναι τυχαίο πως το blog σου ουσιαστικά, έχει μετατραπεί σε μια αξιόπιστη database όπου μπορούμε να προστρέχουμε για να βρούμε ειδήσεις και γεγονότα.


Επίσης...

Σ’ ευχαριστώ προσωπικά από καρδιάς, για την όλη προσπάθεια και τον κόπο σου. Να ξέρεις πως το εκτιμώ πολύ, και χαίρομαι που συνεχίζεις. Η προσπάθεια σου, και η προσφορά σου προσωπικού χρόνου και κόπου, για την ενημέρωση όλων μας, είναι κάτι αξιοθαύμαστο, κι έχεις τον θαυμασμό και την εκτίμηση μου για το έργο σου.

Keep walking. :-)

Queerdom είπε...

Είσαι πάλι εδώ :)

Με σημαντικές ειδήσεις. Μπράβο, μπράβο :)

Ανώνυμος είπε...

Εγώ έχω μια απορία από τα παραπάνω. Σύμφωνα με το άρθρο του Αλιβιζάτου: "Αρθρο 5: Υιοθεσία

Μετά τη σύναψη του συμφώνου, δεν επιτρέπεται η από κοινού υιοθεσία ανηλίκου από τους συμβιούντες",

ενώ σύμφωνα με το άρθρο της Δεληθανάση διαβάζουμε πως:

"Υπάρχει δικαίωμα από κοινού υιοθεσίας και προβλέπεται προστασία του θετού τέκνου, ώστε να μη βρεθεί σε μετέωρη νομικά κατάσταση."

Στο προτεινόμενο από την κυβέρνηση σύμφωνο για τους ετεροφυλόφιλους (που ευελπιστώ τελικά ότι θα ισχύσει και για μας...αν και θα προτιμούσα και την κατοχύρωση γάμου) τί προβλέπεται για την υιοθεσία;

Javier είπε...

La solidaridad y el apoyo se dan sin esperar nada a cambio, si entre nosotros no nos apoyamos ¿Qué haremos? ;-)

erva_cidreira είπε...

ναυτίλε, queerdom,
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά μάλλον περαστικός θέλω να πιστεύω ότι είμαι.
Εκτός κι αν τα γεγονότα τρέξουν με τρόπο ανέλπιστο, έτσι που να χρειάζεται η παρουσία όλων μας.

blue cave,
Μάλλον κανείς δεν γνωρίζει να σου απαντήσει με σιγουριά.
Είναι πιθανόν πάντως, καθώς το καινούργιο σύμφωνο προορίζεται για ετερόφυλα ζευγάρια, να είναι κάπως πιο γενναιόδωρο από το προσχέδιο του ΠΑΣΟΚ.

erva_cidreira είπε...

pe-jota,
Tienes razón.
Sin embargo sigo creyendo que estamos en deuda con vosotros.
Si no por el apoyo en el marco de una solidaridad comunitaria , sí por la amabilidad, la generosidad y la rapidez de reacción de tantos blogueros españoles.