23.1.08

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΟΑΤ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ 1

Image Hosted by ImageShack.us
.
Αντιγράφουμε από το site του Πολύχρωμου Πλανήτη:

Ευρωπαϊκή Ένωση-Τουρκία
Γραπτή ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα το απειλούμενο κλείσιμο της οργάνωσης λεσβιών, ομοφυλοφίλων, αμφοτεροφυλόφιλων και τρανσεξουαλικών (LGBT) Lambdaistanbul, με αριθμό πρωτοκόλου P-0212/08, από τον Raül Romeva i Rueda (Verts/ALE) . Κατατέθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2008.
Τους τελευταίους μήνες έχω λάβει ανησυχητικές αναφορές ότι η οργάνωση LGBT Lambdaistanbul οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι η δραστηριότητά της είναι ανήθικη και, συνεπώς, αντίθετη στη δημοτική νομοθεσία. Αν και η Τουρκία έχει αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία, η συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση δείχνει ότι, στην πράξη, η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας έχει μεταφερθεί στο πολύ αμφισβητούμενο πεδίο της ηθικής.
Η διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών είναι ένα βασικό στοιχείο των αρμοδιοτήτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Η υποστήριξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί προτεραιότητα στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με τα άρθρα 12 και 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών δικαιωμάτων, αποτελούν για την ΕΕ μια αναντίρρητη βάση για την ανάληψη ενεργού δράσης για τη στήριξη της τουρκικής κοινότητας LGBT.
Επιπλέον, το κοινοτικό κεκτημένο που πρέπει να εγκρίνει η Τουρκία πριν ενταχθεί ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως δε το άρθρο 13 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο απαγορεύει κάθε διάκριση με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό ή το φύλο, αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ποιες δράσεις θα αναλάβει το Συμβούλιο έναντι των τουρκικών αρχών, στο πλαίσιο των ενταξιακών συνομιλιών, προκειμένου να τις πείσει να διασφαλίσουν την προστασία της κοινότητας LGBT και να λάβουν μέτρα που να αίρουν τα εμπόδια τα οποία δυσχεραίνουν τη δραστηριότητα των οργανώσεων LGBT στην Τουρκία;
.
Ευρωπαϊκή Ένωση-Γερμανία
Γραπτή ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: “Η έλλειψη αρμοδιότητας της Ε.Ε. σε θέματα οικογένειας, συμβίωσης και σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου με αριθμό πρωτοκόλου E-0040/08, που υπεβλήθη στις 9 Ιανουαρίου 2008 από τον Mario Mauro (PPE-DE).
Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει κληθεί να αποφανθεί σχετικά με θέματα που αφορούν την ισοδυναμία μεταξύ κανόνων που ισχύουν για τα ζευγάρια του ιδίου φύλου και εκείνων που διέπουν τα παντρεμένα ζευγάρια (υπόθεση C-267/06 Tadao Markus κατά Versorgungsanstalt der deutschen Bühnen (οργανισμός κοινωνικής ασφάλισης των γερμανικών θεάτρων) της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας).
Το Δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί εάν η μη χορήγηση σύνταξης επιζώντος σε μέλος ζευγαριού του ιδίου φύλου αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία.
Ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου αποφάσισε ότι το Δικαστήριο μπορεί να εξετάσει το θέμα, αναφερόμενος στην οδηγία 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου της 27 Νοεμβρίου 2000, παρά το γεγονός ότι η οδηγία ορίζει πως οι κοινοτικές διατάξεις «δεν θίγουν τις εθνικές νομοθεσίες περί την οικογενειακή κατάσταση και τις παροχές που εξαρτώνται από αυτήν». Πάνω και πέρα από την ουσία της υπόθεσης, οι Συνθήκες στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνουν την αρμοδιότητα σχετικά με διατάξεις που αφορούν την οικογένεια, τη συμβίωση και τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στα κράτη μέλη, όπως επιβεβαιώνεται από το άρθρο 9 του Χάρτη της Νίκαιας. Υπάρχουν επίσης ειδικές νομολογίες επί του θέματος από το Δικαστήριο. Επίσης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έχει αποκλείσει την πιθανότητα επίκλησης των κοινοτικών διατάξεων που αναφέρονται από τον γενικό εισαγγελέα για την αντιμετώπιση ως ισοδύναμων των διατάξεων για τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και εκείνων που διέπουν τα παντρεμένα ζευγάρια.
Αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, κορυφαίοι ευρωπαίοι νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει να υιοθετηθεί μια δήλωση η οποία να τονίζει τον κίνδυνο της απόδοσης περαιτέρω νομικών εξουσιών στην Ένωση πέραν εκείνων που προβλέπονται στις Συνθήκες και της εξαίρεσης αυτών των ευαίσθητων θεμάτων από τη δικαιοδοσία των κρατών μελών.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω:
1. Θα μπορούσε το Συμβούλιο να αναφέρει την άποψή του σχετικά με το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρμόδια για τα ανωτέρω θέματα;
2. Εάν το Δικαστήριο δεχθεί τα συμπεράσματα του γενικού εισαγγελέα του, προτίθεται το Συμβούλιο να τροποποιήσει την οδηγία 2000/78/ΕΚ έτσι ώστε να καταστεί πιο σαφές ότι η κοινοτική νομοθεσία δεν μπορεί να μεταβάλει τις εσωτερικές διατάξεις που διέπουν την οικογένεια, τη συμβίωση και τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου;
.
Ευρώπη
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι αποτελεί διάκριση και παραβίαση των ευρωπαϊκών συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μην επιτρέπεται στα ζευγάρια ομοφύλων, ή σε μεμονωμένα ομοφυλόφιλα άτομα η τεκνοθεσία. Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έγινε από μία Γαλλίδα που αναγνωρίζεται με τα αρχικά E.B. (υπόθεση E.B. v France- application no. 43546/02). Το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ με ψήφους 10 έναντι 7. Σύμφωνα με την κρίση του δικαστηρίου πρόκειται για παραβιάσεις του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) σε συνδυασμό με παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής). Η Ε.Β., είναι 45-χρονη Γαλλίδα νηπιαγωγός και από το 1990 συζεί με γυναίκα. Οι αρμόδιες Γαλλικές αρχές αρνήθηκαν στην Ε.Β. το δικαίωμα στην υιοθεσία. Το δικαστήριο εκδίκασε αποζημίωση στην Ε.Β., την οποία θα πρέπει να πληρώσει το Γαλλικό δημόσιο.
Πρόεδρος του Δικαστηρίου ήταν ο Έλληνας Χρήστος Ροζάκης (πρώην υφυπουργός εξωτερικών και καθηγητής διεθνούς δικαίου), ενώ όπως διαβάζουμε μέλος του δικαστηρίου ήταν ο Κύπριος Loukis Loucaides, ο οποίος ψήφισε κατά. Πιέζοντας εδώ, μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά την πλήρη απόφαση του δικαστηρίου.
Πηγή: PinkNews.Co.Uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: