1.12.07

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Image Hosted by ImageShack.us
.
Εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα κατά του Aids
Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στις 20.00 η ώρα
στα γραφεία της «Σύμπραξης Κατά της Ομοφυλοφοβίας»
Φιλίππου 51, 1ος όροφος
εκδήλωση αφιερωμένη στην
«1 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του aids»

Ελάτε να γνωριστούμε και να συζητήσουμε.
Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί μια έρευνα από την αποδελτίωση του αρχείου της Σύμπραξης που καλύπτει δέκα χρόνια (1996 -2006), για το τι έχει γραφτεί στον ελληνικό τύπο για το aids γενικά και σε σχέση με την ομοφυλοφιλία.
Θα ακολουθήσει διάλογος και συζήτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες:
6999 249 000 (Σύμπραξη),
6934 94 99 91 Γιώργος Τσιτιρίδης (αρμόδιος εκδήλωσης)

3 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Ναι στην ενημέρωση για τον HIV, όχι στον κοινωνικό στιγματισμό


Πλήθος εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης ξεκίνησαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.

Οι πρωτοβουλίες έχουν στόχο όχι μόνο την πρόληψη με τη χρήση προφυλακτικού αλλά και την καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού των οροθετικών ατόμων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, «το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS είναι η ανάληψη ηγετικής δράσης. Χωρίς αυτήν δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ την επιδημία» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

Αν και τα νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν σταθεροποίηση της παγκόσμιας επιδημίας, οι αριθμοί παραμένουν συγκλονιστικοί, επισημαίνει ο Μπαν Γκι-Μουν, προσθέτοντας ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η αντιμετώπιση του στιγματισμου. «Συγχαίρω τα γενναία άτομα που ζουν φανερά με τον ιό, που υπερασπίζονται αδιάκοπα τα δικαιώματα των οροθετικών ατόμων, που εκπαιδεύουν τους άλλους για το AIDS», είπε.

«Απευθύνω επίσης έκκληση για ανάληψη ηγετικής δράσης σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση της καθολικής πρόσβασης στην πρόληψη, τη θεραπεία, την περίθαλψη και την υποστήριξη, έως το 2010, όπως δεσμεύτηκαν πέρυσι όλες οι κυβερνήσεις. Απομένουν μόνο δύο χρόνια μέχρι αυτή την ημερομηνία - στόχο. Πρέπει να αναλάβουμε ηγετική δράση τώρα», σημείωσε.

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο για την πορεία της HIV/AIDS λοίμωξης στην Ελλάδα, που εκδίδεται ετησίως από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων, το 2006 τα νέα κρούσματα HIV παρέμειναν περίπου σταθερά, έπειτα από τη σημαντική αύξηση που καταγράφηκε το 2005. Πέρυσι διαγνώσθηκαν 485 νέα περιστατικά οροθετικών HIV ατόμων, εκ των οποίων 50 άτομα είχαν είδη εμφανίσει AIDS. Στην Ελλάδα, τα οροθετικά άτομα ανέρχονταν σε 8.080 άτομα, εκ των οποίων τα 2.741 -περισσότερα από ένα στα τέσσερα- πάσχουν από AIDS.

Εκδηλώσεις

Με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας, η «Κοινωνία των Πολιτών» και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οργάνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής συγκέντρωση στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και σιωπηρή πορεία προς στην πλατεία Συντάγματος, όπου οι συμμετέχοντας άφησαν αναμμένα φανάρια. Με σύνθημα «Ο έρωτας είναι ανθρώπινο δικαίωμα» η πρωτοβουλία έβαλε στο στόχαστρο την προκατάληψη.

Με κεντρικό μήνυμα «Η Αγκαλιά μεταδίδει Αγάπη - το Προφυλακτικό Ασφάλεια» ακολουθούν οι εκδηλώσεις:

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, σταθμός ΗΣΑΠ, Θησείο: Δρώμενο «Ελεύθερες Αγκαλιές» (Free Hugs), κατά το οποίο γνωστοι ηθοποιοί και καλλιτέχνες θα αγκαλιάζουν περαστικούς ως μήνυμα κατά του στιγματισμού -ο HIV δεν μεταδίδεται με το άγγιγμα.

Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Ιππασίας στου Γουδή (έναντι θεάτρου Badminton): Μουσικό Φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Κωνσταντίνος Βήτα, Μιχάλης Δέλτα, Locomondo, Elika, Victory Collapse, The Empty Frame.

Εκστρατείες ενημέρωσης, με διανομή φυλλαδίων και προφυλακτικών, διοργανώνουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS, η Νομαρχία Πειραιά. Η UNICEF, επίσης, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας και bazzar καρτών και δώρων στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα.

Στις 4 Δεκεμβρίου, τέλος, θα παραδοθεί συμβολικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το εθνικό σχέδιο δράσης για το AIDS, το οποίο εκπονήθηκε από το υπουργείο Υγείας και αφορά την εκπαίδευση, την έρευνα, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πρόληψη με 16 δράσεις.

Ένας από τους στόχους είναι έως το 2010 να έχει εξεταστεί για HIV το 95% των εφήβων.

(Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 1/12/2007)

erva_cidreira είπε...

Παγκόσμια πανδημία

Γράφει ο ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΟΣΜΑΣ, πνευμονολόγος, διευθυντής 3ης Πνευμονολογικής Κλινικής, ΠΓΝΝΘΑ «Σωτηρία»(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/11/2007)


Το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (acquired immunodeficiency syndrome, AIDS) περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1981 και από τότε έχει εξελιχθεί σε πανδημία, έχει εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου και έχει προσβάλει 60 εκατομμύρια ανθρώπους -από τους οποίους τα 20 εκατομμύρια έχουν ήδη πεθάνει.


Μετά την αρχική περιγραφή, το 1981, μιας ασυνήθιστης συρροής περιστατικών πνευμονίας από έναν σπάνιο μικροοργανισμό (την πνευμονοκύστη Carini) και ενός σπάνιου όγκου, του σαρκώματος Kaposi, σε προηγουμένως υγιείς ομοφυλόφιλους άνδρες, έγιναν σημαντικές πρόοδοι στην κατανόηση της νόσου αυτής. Η αναγνώριση (το 1983) του υπεύθυνου ιού, του ρετροϊού HIV, ακολουθήθηκε από την ανακάλυψη του ειδικού διαγνωστικού τεστ αίματος για τον ιό HIV το 1985. Το 1987 γίνεται το πρώτο μεγάλο βήμα στη θεραπεία, με την εισαγωγή των αντιρετροϊκών φαρμάκων, ενώ η επανάσταση έγινε το 1996 με τη συνδυασμένη θεραπεία, γνωστή ως υψηλής δραστικότητας αντιρετροϊκή θεραπεία (highly active antiretroviral therapy, HAART).

Ελλειψη ριζικής θεραπείας

Ηδη από την πρώτη τριετία μετά τη HAART, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω του AIDS και οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 60-80%. Ετσι, παρά την έλλειψη ακόμα της ριζικής θεραπείας, η φυσική ιστορία και η εξέλιξη του AIDS έχουν μεταβληθεί εντυπωσιακά προς το καλύτερο. Εκτός όμως από τις ιατρικές ανακαλύψεις, μεγάλη μεταβολή στη νοοτροπία αλλά και στην αντιμετώπιση της ασθένειας από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, οργανισμούς, επιστήμονες αλλά και από τους απλούς ανθρώπους, προσέφερε η δημόσια ανακοίνωση ότι έχει προσβληθεί με AIDS ένας άνθρωπος που ήταν τότε αθλητής-είδωλο για δισεκατομμύρια ανθρώπους, ο μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ Μάτζικ Τζόνσον.

Η λοίμωξη από τον ιό HIV συμβαίνει ακολουθώντας τα ακόλουθα στάδια: μετάδοση του ιού, πρωτοπαθής λοίμωξη από τον HIV, εμφάνιση αντισωμάτων κατά του HIV στον ορό αίματος, κλινικά λανθάνουσα περίοδος με ή χωρίς επιμένουσα διόγκωση των λεμφαδένων, πρώιμη λοίμωξη από HIV με συμπτώματα, AIDS (με αριθμό λεμφοκυττάρων αίματος CD4 μικρότερο από 200 κύτταρα/mm3) και, τέλος, προχωρημένο AIDS (με κύτταρα CD4 λιγότερα από 50/mm3).

Το AIDS, και ειδικά στα δύο τελευταία του στάδια, όταν έχει επηρεαστεί πολύ η ανοσία και έχουν μειωθεί πολύ τα λεμφοκύτταρα στο αίμα του ασθενούς, προσβάλλει πολλά όργανα του ανθρώπου, και ιδιαίτερα τους πνεύμονες. Οι πιο σημαντικές επιπλοκές, που έχουν και μεγάλη θνησιμότητα, είναι: Η μυκητίαση των πνευμόνων πιο συχνά από Candida, η πνευμονία από μικροοργανισμούς που προσβάλλουν ανθρώπους σε ανοσοκαταστολή, όπως από πνευμονοκύστη Carini, μεγαλοκυτταροϊό ή νοκάρδια, η υποτροπιάζουσα πνευμονία από κοινά μικρόβια και η φυματίωση των πνευμόνων. Επίσης, μπορεί να δημιουργηθούν λεμφώματα, κυρίως non-Hodgkin, αλλά και σπάνιοι όγκοι, όπως το ανοσοβλαστικό σάρκωμα και το σάρκωμα Kaposi.

Εξαρση φυματίωσης

Σήμερα, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η φυματίωση, και κυρίως της ανθεκτικής στα φάρμακα μορφής, σε συνδυασμό με το AIDS. Σε αρκετές χώρες της Αφρικής, όπως π.χ. Νότιος Αφρική, Ουγκάντα, Ζιμπάμπουε, Κένυα, όπου η συχνότητα του AIDS είναι πολύ μεγάλη, έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί τα κρούσματα φυματίωσης. Οι ασθενείς αυτοί χρειάζεται να νοσηλευτούν, να ξεκινήσουν αντιφυματική θεραπεία και μέσα στο πρώτο δίμηνο να ξεκινήσουν θεραπεία με HAART και για το AIDS. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αναζητήσει κάποιος στις ιστοσελίδες www.unaids.org και www.cdc.gov.

erva_cidreira είπε...

Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει κάποιος ότι έχει προσβληθεί από AIDS;
Η άγνοια σκοτώνει

Του καθηγητή ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΚΟΥΤΕΛΗ, παθολόγου - λοιμωξιολόγου, διευθυντή Ε' Παθολογικού Τμήματος - Μονάδας Λοιμώξεων ΓΝΑ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/11/2007)


Ενα άτομο μολυσμένο από τον ιό HIV (φορέας) μπορεί να φαίνεται και να αισθάνεται υγιές αρκετά χρόνια πριν εμφανισθούν τα σημάδια του AIDS.


Οι προσβεβλημένοι, όμως, στη συντριπτική πλειονότητά τους, παρουσιάζουν συμπτώματα ύστερα από οκτώ ή και δέκα χρόνια, εφόσον δεν λάβουν θεραπεία. Στο διάστημα αυτό ο ιός αποδυναμώνει σταθερά την άμυνα του οργανισμού τους, ο οποίος δεν μπορεί να καταπολεμήσει άλλες λοιμώξεις ή όγκους.

Μέχρι να ανακαλύψει κάποιος ότι είναι φορέας, μεταδίδει τον ιό σε άλλους ανθρώπους.

Γνωρίζοντας ότι είναι φορέας, μπορεί να προστατέψει άλλα άτομα με τα οποία θα έχει σεξουαλική επαφή, και δεν θα προσφέρει το αίμα του ως αιμοδότης, βάζοντας σε κίνδυνο άλλους συνανθρώπους του.

Επιπλέον, όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση τόσο πιο έγκαιρα μπορεί να αρχίσει η αγωγή και τόσο πιο μακρά είναι η επιβίωση.

*Τι σημαίνει για τον φορέα η έγκαιρη διάγνωση;

Η νόσος που προκαλεί ο ιός του HIV (AIDS) είναι σήμερα μία χρόνια νόσος. Με την κατάλληλη θεραπεία, που στην Ελλάδα παρέχεται δωρεάν, τα άτομα με HIV λοίμωξη μπορούν να παραμείνουν σε κατάσταση φορέα και χωρίς να νοσούν για πολλά χρόνια.

Πολλοί από τους θανάτους που καταγράφονται σήμερα από AIDS στη χώρα μας, συμβαίνουν σε άτομα που δεν γνώριζαν ότι είναι φορείς του ιού και προσέρχονταν για πρώτη φορά στα ειδικά κέντρα θεραπείας έχοντας ήδη εκδηλώσει μία ή περισσότερες από τις βαριές λοιμώξεις. Οσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία και τόσο πιο καλή η πρόγνωση.

*Τι είναι αυτό που πρέπει να μας κάνει να υποβληθούμε στην εξέταση;

Η αμφιβολία πρέπει να μας κινητοποιεί. Η απάντηση στο ερώτημα «Εχω μολυνθεί;» είναι κρίσιμη, καθώς μπορεί να σώσει τη ζωή μας. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό και δεν το γνωρίζουν. Στο ερώτημα, λοιπόν, αυτό την απάντηση μπορεί να δώσει τελικά μόνον η διαγνωστική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται δωρεάν στις Μονάδες Λοιμώξεων, στα νοσοκομεία πολλών μεγάλων πόλεων σε όλη τη χώρα.

*Προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα κατά την εξέταση;

Η εξέταση είναι ανώνυμη και εμπιστευτική. Οπως συμβαίνει σε όλα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, έτσι και στη δική μας Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (υπόγειο Παλαιού Κτιρίου, Ιατρείο Νο 9), γίνεται δωρεάν, εύκολα και γρήγορα κάθε Τετάρτη (8-11 π.μ.) και Πέμπτη (12-3 μ.μ.), με ή χωρίς ραντεβού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-7201242, στο φαξ 210-7201320 ή στο e-mail mel@evaggelismos-hosp.gr.