28.11.07

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ AIDS

Image Hosted by ImageShack.us
.
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το AIDS
ΑΠΕ- Έθνος, 23/11/2007
Οκτώ στα δέκα άτομα που μολύνθηκαν με τον ιό του AIDS το 2007 στη χώρα μας είναι άνδρες και δύο στα δέκα γυναίκες.
Μέχρι σήμερα, για το τρέχον έτος έχουν καταγραφεί 420 νέα περιστατικά, από τα οποία το 42,9% έχουν δηλωθεί ως ακαθόριστα σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης, το 36% μετά από ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή, ενώ το 19,3% αφορά ετεροφυλοφιλική μετάδοση. Καταγράφηκε μόνο μια περίπτωση από μετάγγιση αίματος, η οποία μάλιστα έγινε στο εξωτερικό.
Το χαρακτηριστικό των νέων στοιχείων, είναι η σημαντική αύξηση που παρουσιάζουν οι καινούργιες αναφορές για AIDS σε άνδρες ομοφυλόφιλους. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το στοιχείο ότι η μεγαλύτερη συχνότητα των νέων φορέων του ιού παρατηρείται στους άνδρες ηλικίας 30 με 34 ετών και στις γυναίκες 25-29 ετών.
Η πορεία των μολύνσεων του AIDS στην Ελλάδα καταγράφει αύξηση ύψους 25% από το 2002 έως το 2005, ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν για το 2007 σταθεροποίηση της κατάστασης, όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος παρουσίασε στους δημοσιογράφους και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το AIDS την πενταετία 2008-2013.
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να έχει ενημερωθεί αποτελεσματικά για το AIDS το 95% των νεαρών ατόμων στη χώρα μας μέχρι το 2010 και να γνωρίζει το 70% των Ελλήνων ηλικίας 18-64 ετών αν έχει μολυνθεί ή όχι από τον ιό.
Με βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης προσδοκάται να μειωθούν μέχρι και 45% οι νέες μολύνσεις στις ομάδες με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και στους νέους ηλικίας 15 με 24 ετών.
Ο κ. Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο για το ισχύον νομικό πλαίσιο, ανέφερε ότι συμπληρώνεται και περιλαμβάνει πλέον μέτρα για την ελεύθερη πρόσβαση κάθε ατόμου που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια και πάσχει από AIDS ή άλλο λοιμώδες νόσημα στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας.
Σημαντική είναι η συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας με το υπουργείο Υγείας με στόχο να επεκταθεί το μέτρο της δωρεάν παροχής περίθαλψης για τους ασθενείς με AIDS, όχι μόνο των αντιρετροϊκών φαρμάκων, αλλά και των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν τις ασθένειες που συνοδεύουν το AIDS.
Το Σχέδιο Δράσης στη χώρα μας προβλέπει μεταξύ άλλων την καθιέρωση ημέρας ελέγχου για τον ιό AIDS HIV, προγράμματα για τις γυναίκες, ενσωμάτωση του ελέγχου στον προληπτικό έλεγχο για κάθε έγκυο γυναίκα και θέσπιση συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου για τα δικαιώματα των φορέων και ασθενών του AIDS.
Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι 40.000.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως από τον ιό, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική, δύο στους τρεις κατοίκους ζουν με τη νόσο.

2 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ κρουσμάτων σε ομοφυλόφιλους
AIDS: κάθε χρόνο και χειρότερα

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2007)


Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα νέα κρούσματα AIDS στους άνδρες με ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή, ενώ η μεγαλύτερη συχνότητα περιστατικών αφορά άνδρες 30-34 ετών και γυναίκες 25-29 ετών. Από το 2002 και μετά έχουμε συνεχή αύξηση των νέων κρουσμάτων, με κορύφωση το 2005 όπου έφτασε το 25%!


Από τα 420 νέα περιστατικά του 2007 το 83,1% αφορά άνδρες και το 16,9% γυναίκες. Από αυτά, το 42,9% έχουν δηλωθεί ως «ακαθόριστα» σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης, το 36% αφορά άνδρες με ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές, ενώ 19,3% ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες. Σε μία μόνο περίπτωση αναφέρθηκε μόλυνση από μετάγγιση αίματος, που είχε γίνει στο εξωτερικό. Τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα για το 2007 δείχνουν προς το παρόν μια σταθεροποίηση της κατάστασης, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το AIDS για τα έτη 2008-2013.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού ζουν με τον ιό.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι συμπληρώνεται το ισχύον νομικό πλαίσιο με κανονιστικές διατάξεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πλέγμα μέτρων για την ελεύθερη πρόσβαση κάθε ατόμου, που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια και πάσχει από AIDS ή άλλο λοιμώδες νόσημα, στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας.

Επίσης το υπουργείο προχωρά σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στην επέκταση των μέτρων της δωρεάν παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης για τους ασθενείς με AIDS και στα φάρμακα που καταπολεμούν τις συμπαρομαρτούσες νόσους.

erva_cidreira είπε...

Ιερό φρένο...

Η άγνοια ευθύνεται για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων AIDS στη χώρα μας, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Ενας λόγος παραπάνω, ώστε να μην υπάρχει χώρος για οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας σε ό,τι αφορά την πρόληψη της νόσου.

Πρακτικά, όμως, το περιεχόμενο των σχετικών φυλλαδίων και εκστρατειών δεν εγκρίνεται συχνά από τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας, που συμμετέχει στο συμβούλιο του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων, με αποτέλεσμα η ενημέρωση για το θέμα στη χώρα μας να μην ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Καλό είναι να το λάβει υπόψη του το υπουργείο Υγείας, τώρα που λήγει η θητεία του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ας αναρωτηθούν οι αρμόδιοι, ποια είναι η συμβολή του εκπροσώπου της Εκκλησίας σε ένα καθαρά επιστημονικό όργανο που ασχολείται με τη δημόσια υγεία.


ΕΛ.ΚΑΖ. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2007)