5.11.07

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ AIDS ΑΠΟ 1000000 ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ανεξέλεγκτη μετάδοση του AIDS από 1 εκ. Ευρωπαίους
Το 50% έως 60% των μολυνθέντων δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ή νοσούντες
Της Α.-Μ. Λεούτση (Έθνος, 4/11/2007)
Με αυτή την εύστοχη διατύπωση και στο πλαίσιο του 11ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για το AIDS, που έγινε στη Μαδρίτη πριν από λίγες ημέρες, ο Ευρωπαίος επιστήμονας Γενς Λούντγκρεν συνόψισε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον αγώνα της κατά του AIDS και συνίσταται στο μεγάλο ποσοστό μη διαγνωσμένων οροθετικών ατόμων (φορέων και νοσούντων): υπολογίζονται σε 1 εκατ. και μεταδίδουν ανεξέλεγκτα τον ιό.
Ειδικότερα, ο κ. Λούντγκρεν, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μελέτης του AIDS (EACS), η οποία και διοργάνωσε το συνέδριο, επεσήμανε ότι στην ευρωπαϊκή ήπειρο ο αριθμός των προσβεβλημένων από τον ιό (HIV) ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον δρ Γιούργκεν Ρόκστροχ, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, τα τελευταία δύο χρόνια διαπιστώνεται αύξηση 20% στο ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με τον ιό.
Εκείνο όμως που ανησυχεί περισσότερο τους Ευρωπαίους ειδικούς είναι το ποσοστό των μη διαγνωσμένων οροθετικών, που εκτιμάται ότι προσεγγίζει το 50-60% του συνόλου των μολυσμένων από τον ιό.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώνεται στην Ανατολική Ευρώπη, όπου οι μη διαγνωσμένοι ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 70% του συνόλου των οροθετικών, όταν στη Δυτική Ευρώπη τα ποσοστά είναι αντίστροφα.
Το μεγάλο ποσοστό μη διεγνωσμένων συνεπάγεται την ανεξέλεγκτη διάδοση του ιού: «Η συχνότητα μετάδοσης του HIV από μη διεγνωσμένους οροθετικούς είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που παρατηρείται σε όσους γνωρίζουν την οροθετικότητά τους», εξήγησε ο κ. Λούντγκρεν.
Εγκαιρη διαγνωση
Για τον λόγο αυτό, η ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης, τόσο για την υγεία του μεμονωμένου οροθετικού όσο και για τη δημόσια υγεία, αποτέλεσε έναν από τους στόχους του Συνεδρίου: Εγκαιρη διάγνωση σημαίνει και έγκαιρη έναρξη θεραπείας, η οποία βελτιώνει την πρόγνωση και την εξέλιξη της νόσου και καθιστά τον οροθετικό λιγότερο μεταδοτικό.
Η εξασφάλιση των ελάχιστων προδιαγραφών της θεραπευτικής αντιμετώπισης του HIV/AIDS σε όλη την Ευρώπη αποτέλεσε τον δεύτερο βασικό στόχο του Συνεδρίου. Καθώς στη Δυτική Ευρώπη μεγάλο ποσοστό των μολυσμένων είναι μετανάστες, παράνομοι και μη, η ένταξή τους στο σύστημα υγείας συνιστά μία ακόμη πρόκληση για τους επιστήμονες και -κυρίως- τους πολιτικούς.
Ασθένειες - ένδειξη
Για την εξυπηρέτηση του σκοπού της έγκαιρης διάγνωσης, η EACS πρότεινε τη δημιουργία ενός καταλόγου με ασθένειες, η ύπαρξη των οποίων δύναται να αποτελεί ένδειξη για ενδεχόμενη παράλληλη παρουσία του HIV/AIDS στον ασθενή. Για παράδειγμα, ασθένειες-δείκτες για HIV μπορούν να είναι η σύφιλη, η πνευμονία που δεν ανταποκρίνεται σε αντιβιοτικά κ.ά. Η κατάρτιση ενός τέτοιου καταλόγου, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα αφυπνίσει τον μέσο κλινικό γιατρό, ώστε να προτρέπει σε εξέταση HIV τον ασθενή που πάσχει από κάποια από τις ασθένειες-δείκτες.
Τα νέα φάρμακα κατα του ΗΙV
Την πρόοδο στον τομέα των φαρμάκων κατά του HIV, όπως καταγράφηκε στο 11ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για το AIDS, μας εξηγεί η Μαρία Χίνη, παθολόγος-λοιμωξιολόγος στη Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός».
Πρόκειται για νέα φάρμακα, που είναι αποτελεσματικά σε φορείς/ασθενείς οι οποίοι είχαν αναπτύξει αντοχή στα παλαιότερα αντιρετροϊκά φάρμακα. «Εκτός από το Tipranavir (κυκλοφόρησε το 2006 με την εμπορική ονομασία Aptivus) και το Darunavir (2007, Prezista), αναμένονται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα το Maraviroc (Selzentry) και το Etravirine. Το Maraviroc είναι ο πρώτος εκπρόσωπος μιας νέας κατηγορίας αντιρετροϊκών φαρμάκων -των «αναστολέων του CCR5»- και χορηγείται σε ασθενείς με πολυανθεκτικό ιό στα ήδη υπάρχοντα φάρμακα. Είναι το πρώτο αντιρετροϊκό που έχει ως στόχο ένα τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος παρά τον ίδιο τον ιό. Μπλοκάρει μία πρωτεϊνη-υποδοχέα στην επιφάνεια του ανθρώπινου κυττάρου, και ο ιός δεν μπορεί να εισέλθει.
Το Etravirine ανήκει σε ήδη γνωστή κατηγορία φαρμάκων και η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι είναι δραστικό εκεί που τα άλλα φάρμακα της κατηγορίας του δεν απέφεραν αποτέλεσμα. Σε καινούργια κατηγορία φαρμάκων («αναστολείς ιντεγκράσης») ανήκει και το Raltegravir (Isentress), που θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους ασθενείς που έχουν αποτύχει σε προηγούμενα σχήματα (εν αντιθέσει προς το Maraviroc, που απευθύνεται σε συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: