7.11.07

Ο ΓΑΜΟΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΤ3 "ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ"

Image Hosted by ImageShack.us
.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
GayWorld.gr / Σύμπραξη Κατά της Ομοφυλοφοβίας :
Εκπομπή «Άσπρο μαύρο»
Tην Παρασκευή 2/11 στις 00:30 (ημερολογιακά, Σάββατο 3/11) μεταδόθηκε από την ΕΤ3 η εκπομπή «Άσπρο Mαύρο», με θέμα το γάμο ατόμων του ίδιου φύλου. Η εκπομπή αυτή, με δύο παρουσιαστές και δύο ομάδες καλεσμένων, εξετάζει κάθε φορά ένα θέμα αναλύοντας την άποψη υπέρ του θέματος («άσπρο») και την άποψη εναντίον του θέματος («μαύρο»).
Υπέρ του «άσπρου» μίλησαν, αλφαβητικά, ο δημοσιογράφος και μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπίας του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο καθηγητής ιατρικής ΑΠΘ και βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσος Κουράκης, η καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ Θεοφανώ Παπαζήση και το μέλος της Σύμπραξης Κατά της Ομοφυλοφοβίας Νίκος Χατζητρύφων, ενώ υπέρ του «μαύρου» μίλησε ο χριστιανός ορθόδοξος ιερέας Ιωάννης Νευροκόλπης, μια δικηγόρος και ένας δημοσιογράφος. Το κοινό που παρακολουθούσε, ανήκε τόσο στους υποστηρικτές όσο και στους πολέμιους. Επίσης σε βίντεο παρουσιάστηκαν οι τοποθετήσεις όσων κομμάτων θέλησαν να εκφράσουν άποψη, καθώς και η αρνητική τοποθέτηση του ιερέα Μεταλλινού και της παστόρισας της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης κας Ντοροτέας Βακάλη, η οποία ανέπτυξε στο σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο η Εκκλησία της ευλογεί τα ομόφυλα ζευγάρια.
Από την πλευρά του «άσπρου» τονίστηκαν: η σύσταση οικογένειας ως ανθρώπινο δικαίωμα στη Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και στην ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη, η μη θρησκευτική διάσταση του πολιτικού γάμου, η κατάσταση των ομόφυλων ζευγαριών στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, ενώ απορρίφθηκαν οι ενστάσεις εναντίον της ομογονεϊκότητας, με την παράθεση επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες δεν έχουν καμιά υστέρηση, συγκριτικά προς αυτά που μεγαλώνουν σε ετερόφυλες οικογένειες.
Επίσης, το σκεπτικό που τάσσεται κατά του πολιτικού γάμου μεταξύ ομόφυλων ατόμων, επειδή δήθεν «η κοινωνία δεν είναι έτοιμη», καταρρίφθηκε με το επιχείρημα ότι η υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αποτελεί θέμα πλειοψηφικής τοποθέτησης και υπενθυμίστηκε, ότι όταν το 1952 δόθηκε συνταγματικά το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και όταν το 1982 ψηφίστηκε νόμος για πολιτικό γάμο, καλώς δεν ρωτήθηκε η κοινωνία (με δημοψήφισμα ή με άλλο τρόπο), ενώ τότε μεγάλα κομμάτια της αντιτάσσονταν σ’ αυτές τις εξελίξεις.
Από την πλευρά του «μαύρου» ακούστηκαν οι γνωστές τρομαγμένες θέσεις περί μη ετοιμότητας της κοινωνίας, περί μη συμβατότητας της ομοφυλοφιλικής οικογένειας με τις ορθόδοξες χριστιανικές θέσεις, περί «αφύσικου». Θέσεις καθ' όλα σεβαστές (και καθ' όλα αναμενόμενες) πλην όμως καθόλου σωστές. Οι αντι-ομοφυλοφιλικές απόψεις (εκφρασμένες κυρίως από τον ορθόδοξο ιερέα) δεν εξέπεμπαν αγάπη για το ομοφυλόφιλο άτομο ούτε πρόθεση για προστασία της συντροφικότητας και αγάπης που βιώνει ένα ομόφυλο ζευγάρι.
Το σπουδαίο είναι ότι η χθεσινή εκπομπή είναι μια από τις λίγες, όπου η συζήτηση κρατήθηκε γενικά σε ένα πλαίσιο σοβαρής πληροφόρησης, λειτούργησε η δημοκρατική αρχή της ισηγορίας και δόθηκε η δυνατότητα στην πλευρά μας να απαντήσει με σαφήνεια στις αντι-ομοφυλοφιλικές θέσεις. Γι' αυτό το λόγο το GayWorld.gr και η Σύμπραξη Κατά της Ομοφυλοφοβίας επιθυμούν να ευχαριστήσουν την ΕΤ3 και τους συντελεστές της εκπομπής, και να ελπίσουν ότι αυτό το καλό παράδειγμα θα ακολουθήσουν ζώνες μεγαλύτερης ακροαματικότητας και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί.
Εκ μέρους του GayWorld.gr, οι διαχειριστές, εκ μέρους της Σύμπραξης κατά της Ομοφυλοφοβίας, το Διοικητικό Συμβούλιο.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να κάνουμε όλοι τηλέφωνα για να το δείξει πάλι. Αυτά πρέπει να μας τα λέτε πριν να γίνουνε για να το ξέρουμε. Στην Αθήνα δε βλέπουμε ΕΤ3 ¨)

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν καταλαβαίνω τί δουλειά έχουν οι παπάδες και οι κάθε λογής εκπρόσωποι θρησκειών να εκφέρουν άποψη. Δεν διεκδικεί κανένας θρησκευτικό γάμο. Πολιτικό γάμο διεκδικούμε, ο οποίος εξ ορισμού είναι νομική πράξη μεταξύ του κράτους και των πολιτών του. Αν διεκδικούσαμε θρησκευτικό γάμο να λέγαν ό,τι θέλαν.Αν ήθελα εγώ να με παντρεύσει ο Χριστόδουλος εννοείται ότι θα έπρεπε να ζητήσω την άδειά του και την άδεια της εκκλησίας του. Αλλά τί σχέση έχει η γνώμη του κάθε παπά με τις συμφωνίες που κάνει η πολιτεία με τα μέλη της.
Εγώ ως φορολογούμενος πολίτης το αυτονόητο διεκδικώ...να αναγνωρίζομαι ως ισότιμος από το κράτος. Ούτε σύμφωνα συμβίωσης ούτε τίποτα παρακάτω. Ό,τι δίνει στους ετεροφυλόφιλους έχει υποχρέωση το κράτος να το δώσει και σε μένα. Και δεν με αφορα ούτε αν η κοινωνία είναι έτοιμη ή όχι. Και εγώ μπορεί να μην ήμουν έτοιμος για το γάμο της Αννούλας απέναντι αλλά δεν μου πέφτει λόγος.

βλαχακι (το) είπε...

"Εγώ δεν καταλαβαίνω τί δουλειά έχουν οι παπάδες και οι κάθε λογής εκπρόσωποι θρησκειών να εκφέρουν άποψη."

Εγώ πάλι δεν "καταλαβαίνω" γιατί ζητούν την άποψή τους...
Γιατί, υποθέτω ότι, δεν έρχονται από μόνοι τους αλλά κάποιος (<-insert δημοσιογράφος)και για κάποιους λόγους (<-αντίδραση-βαβούρα-τηλεθέαση ή επειδή-δεν-ξέρω-την-τύφλα-μου)τους καλεί/επιλέγει να παρευσίσκονται εκεί.

Πάντως πράγματι αποφεύχθησαν οι γραφικότητες!

xomeritis είπε...

Θα μπορούσε κάποιος ν' ανεβάσει (τουλάχιστον αποσπάσματα από) τη συζήτηση στο youtube. Για όσους δεν έχουν πρόσβαση στην ΕΡΤ3...

Ανώνυμος είπε...

gia na deite tin ekpompi tis ERT3 aspro mavro

antigrafo apo to www.gayworld.gr

Για να κατεβάσετε την εκπομπή κάνετε δύο πράγματα.

1) Κατεβάζετε το αρχείο mavro-aspro.avi.torrent και το αποθηκεύετε όπου
θέλετε στο δίσκο σας.

2) Ανοίγετε το αρχείο με όποιον torrent client θέλετε (προσωπικά
συστήνω το μTorrrent), και απαντάτε στις ερωτήσεις του προγράμματος

Η ιδέα με τα τόρρεντ για όσους δεν ξέρουν είναι ότι το αρχείο
mavro-aspro.avi.torrent περιέχει μόνο τις πληροφορίες μεταφοράς του βίντεο, και
το ίδιο το βίντεο το κατεβάζει (και το ανεβάζει) το πρόγραμμα μετά.
Όποιος έχει απορίες ή οποιοδήποτε πρόβλημα με το τεχνικό μέρος της
υπόθεσης ας με ρωτήσει με προσωπικό μήνυμα.

Θερμή παράκληση! Όποιος κατεβάσει το αρχείο παρακαλείται να το αφήσει
να ανεβεί λίγο μετά, τουλάχιστον για μια μέρα, γιατί είμαστε μόνο 2
άτομα που το δίνουμε αυτή τη στιγμή και θα εξαντληθεί τελείως το bandwith
μας!

Επίσης να θερμοευχαριστήσω κι από εδώ τον theSpecialist για τη
φιλοξενία του αρχείου τόρρεντ στον υπολογιστή του και τη γενικότερη προώθηση
που θα κάνει στην εκπομπή Ευχαριστώ και τον φίλο μου τον Δημήτρη (που
είναι και στρέιτ το παιδί), που κάθισε και έγραψε την εκπομπή στον
υπολογιστή του, τη συμπίεσε, διόρθωσε ένα προβληματάκι με τον ήχο και θα
ανεβάζει για 1-2 μέρες ακόμη. Μετά μόνοι μας.

to arxeio yparxei stin selida toy gayworld sto forum stin enotita
tileorasi radiofono.

Ανώνυμος είπε...

Δε γίνεται να το βάλετε στο youtube? Αυτό που λέτε φαίνεται πολύ πολύπλοκο. Από το youtube μπορούνε να το δούνε όλοι.

Ανώνυμος είπε...

Μπερδεύτηκα κι εγώ...Που θα βρω το mavro-aspro.avi.torrent ; ¨Οντως, αν μπορούσε κανένας να το ανεβάσει στο YouTube θα ήταν ευχής έργον. Επιπρόσθετα θα μπορούσε όποιος ήθελε να το έβαζε και στην ιστοσελίδα του.