12.10.07

ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ...

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
.
«Στο Ιράν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι, αλλά τους εξαφανίζουν...»
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ (Έθνος, 7/10/2007)
«Στο Ιράν δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, προκαλώντας έντονες αποδοκιμασίες στην αίθουσα διαλέξεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
«Ο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ δεν εξήγησε γιατί δεν υπάρχουν gay στο Ιράν: γιατί η θρησκευτική αστυνομία φροντίζει και τους... εξαφανίζει όλους», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο 40χρονος Άλεξ.
Είναι Ιρανός με δηλωμένες σεξουαλικές προτιμήσεις και το τίμημα για τη διαφορετικότητά του το πλήρωσε ακριβά: στη χώρα του φυλακίστηκε, βασανίστηκε, βιάστηκε και χωρίς δικαστήριο θα τον εκτελούσαν, αν η οικογένειά του δεν αντάλλασσε μια ολόκληρη βίλα για να μπορέσει ο Άλεξ να αποδράσει.
Από το 2001 ο νεαρός Ιρανός ζει στη χώρα μας, συμβιώνοντας με τον Ελληνα σύντροφό του, Φοίβο. Παρ' όλο που έχει κάνει αίτηση για άσυλο, η ελληνική Πολιτεία αρνείται να αναγνωρίσει τα βασανιστήρια που υπέστη -παρά το γεγονός ότι τα έχει πιστοποιήσει το έγκυρο Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων της Αθήνας.
Και ενώ η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης γνωρίζει ότι οι gay στο Ιράν καταδικάζονται σε θάνατο δια απαγχονισμού ή λιθοβολισμού, απορρίπτει την αίτηση ασύλου και εκδίδει απόφαση απέλασής του, στέλνοντάς τον ξανά πίσω στους βασανιστές του, θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή του.
Η απόρριψη του αιτήματος
«Δεν μπορώ να επιστρέψω στο Ιράν. Στις απορριπτικές αποφάσεις συμπατριωτών μου για άσυλο, η Επιτροπή Ασύλου σημειώνει «δεν είναι ομοφυλόφιλος». Αυτό δείχνει ότι γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους. Κι όμως, εμένα, που είμαι gay αποδεδειγμένα, μου λένε να φύγω», μας λέει ο Άλεξ.
«Το αίτημα ασύλου του κ. Άλεξ απορρίφθηκε σε πρώτο και δεύτερο βαθμό παρ όλο που η υπόθεσή του πληροί τις προϋποθέσεις της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 για να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας. Σε όλη τη διαδικασία ασύλου δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις που προβλέπονται από τον νόμο. Υποβάλαμε αίτημα εξυπαρχής τους αιτήματος ασύλου και προσκομίσαμε νέα αποδεικτικά έγγραφα της υποθέσεώς του. Απορρίφθηκε εκ νέου με ασαφή αιτιολογία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η διοίκηση, παρ' όλο που ουδέποτε αμφισβήτησε επισήμως το γεγονός ότι είναι gay, αρνήθηκε αναιτιολόγητα να του χορηγήσει προστασία λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Το ότι είναι θύμα βασανιστηρίων στη χώρα του για τους λόγους που έχει εκθέσει κρίθηκε από τη διοίκηση ότι δεν είναι σημαντικό στοιχείο», λέει η Μαριάνα Τζεφεράκου, δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση.

17 σχόλια:

Johnnie είπε...

TΑ παντα τελικα εχουν να κανουν με το επιπεδο μορφωσης τελικα ....

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ντροπή της σύγχρονης Ευρώπης

Έχει κανείς τα στοιχεία επικοινωνίας όλων αυτών των επιτροπών;

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κάποια διεύθυνση που να μπορούμε να κάνουμε ομαδική αποστολή στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Δημόσιας τάξης; Κάποιο e-mail;

erva_cidreira είπε...

Δυστυχώς εγώ δεν έχω άλλη,πρόσθετη πληροφόρηση.
Δεν γνωρίζω επίσης αν ο νεαρός ιρανός έχει απευθυνθεί σε κάποια λοατ οργάνωση.

Maria Psara είπε...

Είμαι η Μαρία Ψαρά που έγραψα το ρεπορτάζ.
Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία με διάφορες ενώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Περιμένω κι εγώ οδηγίες από τη δικηγόρο του Αλεξ.
Ευχαριστούμε για τον ενδιαφέρον σας και σύντομα θα σας ενημερώσουμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Keep in touch!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία - ίσως αρχικά χρειαστεί να σχεδιάσουμε κάτι για να βάλουμε στα blogs μας, κάποιο ribbon ίσως. Τι νομίζετε;

artois είπε...

Γιατί δεν ενημερώνετε τον κύριο Αλαβάνο;

Τώρα που το κόμμα του έχει κάποια δύναμη στη Βουλή, μπορεί να βοηθήσει τον Άλεξ.

Έτσι, θα αποδείξει δια των έργων την ευαισθησία που έχει επιδείξει δια των λόγων.

erva_cidreira είπε...

ίσως αρχικά χρειαστεί να σχεδιάσουμε κάτι για να βάλουμε στα blogs μας, κάποιο ribbon ίσως.

Ωχ!!! Πώς γίνεται αυτό;

Ανώνυμος είπε...

http://www.websiteribbon.com/

free website ribbon generator. Ας αποφασίσουμε το χρώμα και το κείμενο. Στ' αγγλικά βέβαια το κείμενο.

erva_cidreira είπε...

Καλή ιδέα, αλλά με τι κείμενο;
Ή μήπως να περιμένουμε να έχουμε και τη σύμφωνη γνώμη εκείνων που χειρίζονται την υπόθεση;

Ανώνυμος είπε...

Θαυμάσια...περιμένουμε λοιπόν οδηγίες προς ναυτιλομένους. Μαρία μη χαθείς...

Ανώνυμος είπε...

H κίνηση αυτή έχει ξαναγίνει με την Αμαλία. Είχε τελευταία επιθυμία να γίνει μια κραυγή διαμαρτυρίας για το φακελάκι. Έγινε χαμός στη μπλογκόσφαιρα και το έβαλαν και τα ξένα ιστολόγια. Δε μπήκε το ribbon εδώ επειδή η Αμαλία δεν ήτανε γκέϊ? Το σωστό δεν είναι να έχουμε τις ίδιες αντιδράσεις για όλους τους ανθρώπους άσχετα αν είναι γκέϊ?

Wrong Guy είπε...

καλά ο κόσμος είναι ηλίθιος!μα πως είναι δυνατόν να τον αναγκάσουν να γυρίσει πίσω;

αν επιτρεπόταν ο γάμος,ίσως και να τη γλίτωνε.

Ανώνυμος είπε...

Αν προχωρήσει αυτή η προσπάθεια πόσα straight ιστολόγια πιστεύεις οτι θα την υποστηρίξουν;
Δεν είναι διαφορετικό το να βοηθάς κάποιον ζωντανό από το να κλαις για κάποιον που έφυγε;

Ανώνυμος είπε...

To ribbon episimainei dimartyria kai egrigorsi. As apofasisei o kathenas mas, me ti synithisi tou, an tha ypostirixei tin prospatheia h oxi. As doume ti exoun na mas poun autoi pou xeirizontai to thema kai proxwrame. Sto metaxi as skeftoumai tropous na piesoume. Ektos apo to ribbon arxika, tha mporousame na kanoume - tin katallili stigmi - kai ena olonyxtio (vigilance) exw apo to Ypourgeio Dimosias Taxis.

Ανώνυμος είπε...

Πολὺ ἐνδιαφέρον θέμα, δυστυχῶς τώρα τὸ εἶδα. Θὰ ἀναδημοσιεύσω τὸ ἄρθρο στὸ GayWorld, καὶ θὰ περιμένω μαζί σας γιὰ ὅποια τὴν ὅποια ἐξέλιξη, καὶ ἐννοεῖται ὅτι θὰ συμμετέχουμε στὴν ὅποια κίνηση σκεφτεῖτε.

Πέραν τοῦ ribbon ποὺ προτάθηκε, σκεπτόμουν ὅτι μποροῦμε νὰ προτείνουμε στὶς ὀργανώσεις νὰ δημοσιεύσουν ταυτόχρονα δελτία τύπου. Ἀλλὰ ὁπωσδήποτε πρέπει νὰ περιμένουμε τὴ δικηγόρο τοῦ ἐνδιαφερομένου πρῶτα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ έβαλα ribbon με σύνδεσμο στο άρθρο του Erva. Αν θέλετε στέλνω το script.