12.9.07

Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΣΕ 36 ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Δικαίωμα στην ιδιαιτερότητα
Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΛΕΜΠΡΕΝ ( ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/08/2007)
Τη θλιβερή κατάσταση σχετικά με τις διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλόφιλων διεθνώς αναμένεται να φωτίσουν οι έρευνες που εγκαινίασε επίσημα η ολλανδική κυβέρνηση με σχετική εντολή που εξέδωσε πρόσφατα προς τις πρεσβείες της χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πιο συγκεκριμένα, θα διερευνηθεί το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων σε 36 αναπτυσσόμενες χώρες -στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική αλλά και την Ευρώπη- με τις οποίες η Ολλανδία έχει συνάψει διμερείς σχέσεις συνεργασίας στο πλαίσιο παροχής αναπτυξιακής βοήθειας.
Το διάγγελμα εκδόθηκε με πρωτοβουλία του ολλανδού υπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας Μπερτ Κούντερς (Εργατικό Κόμμα/PvdA). Ωστόσο, ενεργό ρόλο στην πρωτοβουλία διαδραμάτισαν οι πιέσεις που άσκησε η Ολλανδική Ενωση για την Ενσωμάτωση της Ομοφυλοφιλίας (COC).
Ομοφυλόφιλοι στο απόσπασμα
Η ένωση αυτή είναι η παλαιότερη οργάνωση για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στον κόσμο με έτος ίδρυσης το 1946 και είναι μέλος της διεθνούς ένωσης ILGA που εκπροσωπεί πάνω από 560 αντίστοιχες διεθνείς οργανώσεις.
Βάσει των στοιχείων της ILGA η ομοφυλοφιλία τιμωρείται διά νόμου σε 91 χώρες παγκοσμίως, με τις επιβαλλόμενες ποινές να ποικίλλουν ανάλογα με την «ανεκτικότητα» του εκάστοτε καθεστώτος.
Στις 10 πιο ακραίες περιπτώσεις οι παραβάτες τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών... Οσο για τις υπόλοιπες, τα πιθανά μέτρα ξεκινούν από την επιβολή προστίμου και φτάνουν μέχρι το μαστίγωμα, τη φυλάκιση και την ισόβια κάθειρξη.
Οπως αναφέρει ο Μπόρις Ντίτριχ, διευθυντής της ΜΚΟ Human Rights Watch (HRW), «πολλοί ηγέτες, συνεχίζουν να θεωρούν θεμιτό να διατυμπανίζουν τον αποτροπιασμό τους για την ομοφυλοφιλία». Ερευνες που διενήργησε η HRW το 2003, στη Νότια Αφρική, φανερώνουν ότι ο ομοφοβικός λόγος χρησιμοποιείται συχνά ως δημαγωγικό εργαλείο στη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Ζάμπια και την Μποτσουάνα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι 18 από τις χώρες που πρόκειται να μπουν στο μικροσκόπιο από τις ολλανδικές αρχές, αλλά και η Λωρίδα της Γάζας.
Οπως διατυπώθηκε ρητά από κυβερνητικούς εκπροσώπους, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία τοποθετείται στο πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην εξαγωγή του φιλελεύθερου ολλανδικού μοντέλου σε τρίτες χώρες. Από τη Χάγη διαψεύστηκε, επίσης, η προοπτική να χρησιμοποιηθούν τα πορίσματα των ερευνών για μείωση της αναπτυξιακής βοήθειας.
Οι παραπάνω διευκρινίσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές, δεδομένου ότι η Ολλανδία συγκαταλέγεται στους πιο ενεργούς υποστηρικτές των υπό ανάπτυξη χωρών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, μόνο το 2006 η Ολλανδία μετέτρεψε το 0,82% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της (4,2 δισ. ευρώ) σε βοήθεια προς αναπτυσσόμενες χώρες. Ταυτόχρονα η χώρα προσφέρει ουσιαστική ενίσχυση στις αντίστοιχες οργανώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (400 εκατ. ευρώ το 2004).Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία του Κούντερς είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα σε διπλωματικό επίπεδο, ακόμη κι αν δεν ενέχει την προοπτική κυρώσεων. Τη στιγμή, μάλιστα, που διεθνώς αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος οι προσπάθειες υπέρ της αποκατάστασης των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.
Μεταξύ άλλων,ο ΟΗΕ προέβη, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, στην επίσημη αναγνώριση του συμβουλευτικού ρόλου που θα έχουν στο εξής ορισμένες ομάδες που υπεραμύνονται του δικαιώματος ελεύθερου σεξουαλικού προσανατολισμού και μάχονται για την ισοτιμία των γυναικών.
Παράλληλα, ενέκρινε την προκήρυξη ειδικής θέσης για το χειρισμό των σχετικών ζητημάτων. Υπό το φως των παραπάνω, η κυρίαρχη «νόρμα της ετεροφυλοφιλίας» ως πολιτικό άλλοθι ίσως αρχίσει σιγά σιγά να ξεθωριάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: