18.7.07

EUROGAMES 2007. ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ MARK TEWKSBURY

Image Hosted by ImageShack.us
.
(Απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ολυμπιονίκης και γκέι ακτιβιστής Μαρκ Τιουκσμπερι στον Νίκο Ημεροσκόπο στο περιοδικό Soul, τεύχος Ιουνίου ’07, με αφορμή τα EuroGames 2007 που διεξήχθησαν στην Αμβέρσα την προηγούμενη εβδομάδα)

Στους Ολυμπιακούς της Σεούλ (1988) κέρδισες για πρώτη φορά ασημένιο στη σκυταλοδρομία. Επέστρεψες στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης με σκοπό να χτυπήσεις το χρυσό. Πού οφείλεις την επιτυχία σου;
- Από πολύ νωρίς είχα βιώσει διακρίσεις επειδή ήμουν γκέι. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας μου οφείλεται στην προσπάθειά μου να ανταπεξέλθω στις αντιξοότητες και να υπερνικήσω τη διακριτική μεταχείριση του κόσμου. Η πισίνα αποδείχθηκε σωτήρια! Εκεί σκόραρα πόντους, έκανα επιδόσεις, είχα την εκτίμηση και το «ζήτω» του κόσμου, ένιωθα ασφαλής. Εκεί είχα τη δυνατότητα να αποδείξω ποιος είμαι και τι αξίζω και να τονώσω την αυτοπεποίθησή μου πατώντας πάνω στην επιτυχία του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου.
Έχεις πει ότι έπρεπε να πας στο Σίδνεϊ για να «ανακαλύψεις τη σεξουαλικότητά σου». Τι σε περιόριζε στον Καναδά;
- Η φήμη μου! Έγινα εξώφυλλο στο περιοδικό Time, έκανα δεκάδες διαφημιστικά, μπλέχτηκα ακόμα και με τα ρούχα Sears, αλλά το μυστικό που έκρυβα μέσα μου με έτρωγε. Σε κάθε συμβόλαιό μου υπήρχαν όροι που υπαγόρευαν πως η συμπεριφορά μου δεν έπρεπε να θέτει τη φήμη των εταιρειών που διαφήμιζα σε κίνδυνο. Οποιοδήποτε στραβοπάτημα εκ μέρους μου θα σήμαινε δυσφήμηση για την εταιρεία. Οι πιέσεις ήταν τέτοιες, που το τελευταίο που θα μπορούσα να κάνω στον Καναδά ήταν να «ανοιχτώ» ως γκέι. Παρόλο που ήμουν χρυσός Ολυμπιονίκης, ένιωθα πως κορόιδευα τον κόσμο επειδή ήμουν «στα κρυφά» γκέι. (…)
Γιατί θεωρείς απαραίτητο να υπάρχουν ξεχωριστοί Ολυμπιακοί Αγώνες για τους ομοφυλόφιλους;
- Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό θα συμβάλει σε ακόμα μεγαλύτερη γκετοποίηση! Ο αθλητισμός παραμένει ένας χώρος όχι και τόσο φιλικός και «ασφαλής» για όσους είναι ανοιχτά γκέι. Στους αθλητικούς κύκλους, μόνη «λύση» για τους γκέι αθλητές είναι το ψέμα, η παραπλάνηση και η εξαπάτηση. Το μήνυμα των LGBT αγώνων είναι διπλό. Κατ’ αρχήν δημιουργούμε ένα περιβάλλον φιλικό και φιλόξενο για όποιον αθλητή δε θέλει να κρύβεται πίσω από τη μάσκα της ετεροφυλοφιλίας. Κατά δεύτερον, οι γκέι Ολυμπιακοί είναι οι κατάλληλη ευκαιρία για τους γκέι αθλητές και φιλάθλους να γιορτάσουν τη χειραφέτησή τους και να αυτοπροσδιοριστούν όχι μόνο μέσω του life style και της γκέι διασκέδασης, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά και μέσω του αθλητισμού.
Με το «ασφαλής» αναφέρεσαι και στους οροθετικούς αθλητές;
- Είναι κι αυτό μέρος της κληρονομιάς των γκέι Ολυμπιακών. Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί αθλητές είναι αποτρεπτικός παράγοντας συμμετοχής σε διεθνείς αγώνες. Στο Μόντρεαλ πέρυσι δημιουργήσαμε τις απαραίτητες συνθήκες για να νιώσουν όλοι, γκέι, στρέιτ, οποθετικοί και οροαρνητικοί, αθλητές και κοινό, πανηγυρικά ευπρόσδεκτοι!
Το ίδιο θα συμβεί και στα EuroGames στην Αμβέρσα αυτόν τον Ιούλιο.

Σημ. Α.Π: Στο επίσημο site των Αγώνων αναφέρεται η δήλωση συμμετοχής 5 ελλήνων αθλητών. Όποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο, ας μας πληροφορήσει κι εμάς. Βλέπετε η λοατ οργάνωση που ισχυρίζεται ότι διατηρεί αθλητικό τμήμα έχει αναχωρήσει για μπάνια, όπως με πανηγυρική ανακοίνωσή της μας πληροφόρησε πριν μερικές μέρες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Geia xara!!!
Hmoun anamesa stous 5 Ellines pou parevrethisan stin Amversa. Telika ekproswntas tin xwra mas imastan mono 2 athlites.
Monadiki empeiria :)

erva_cidreira είπε...

Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα θελήσεις να μοιραστείς μαζί μας αυτή τη μοναδική εμπειρία;
Πραγματικά νομίζω ότι θα ενδιέφερε πολλούς από εμάς.
Αν έχεις χρόνο γράψε μας κάτι και το δημοσιεύουμε από Σεπτέμβριο, όταν θα αρχίσουμε να μαζευόμαστε πίσω σιγά σιγά.