18.6.07

Η ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Η υιοθεσία στο πλαίσιο των ομοφυλοφιλικών σχέσεων
(απόσπασμα)
Σε πρόσφατες πολυάριθμες έρευνες και μελέτες που έγιναν σχετικά με την ικανότητα των ομοφυλοφίλων να είναι γονείς, καθώς επίσης και με τις ψυχολογικές προεκτάσεις που έχει για τα παιδιά η ανατροφή τους σε ομοφυλόφιλες οικογένειες, εξήχθησαν συνοπτικά τα εξής συμπεράσματα:
Οι ομόφυλοι γονείς βρέθηκαν το ίδιο συναισθηματικά ισορροπημένοι με τους αντίστοιχους ετερόφυλους, ενώ ουδεμία συνάφεια δεν έχει εντοπισθεί μεταξύ ομοφυλοφιλίας και της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Οι ομόφυλοι γονείς δεν έχουν αποδειχθεί να είναι ανεπαρκείς σε γνώση, σε δεξιότητες, ή / και σε συμπεριφορά. Οι λεσβίες μητέρες επιδεικνύουν την ίδια αγάπη και αφοσίωση στα παιδιά τους σε σύγκριση με τις ετεροφυλόφιλες μητέρες. Επιπλέον, από την ως άνω έρευνα δεν προέκυψε σαφής διαφορά σχετική με τις αντιδράσεις των ομοφυλόφιλων πατέρων, σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους.
Επίσης κατέληξαν στο ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δημιουργούν αντίστοιχα αποτελεσματικές σχέσεις με τα ετερόφυλα. Στην πραγματικότητα, οι έρευνες έδειξαν ότι τα λεσβιακά ζευγάρια τείνουν να μοιράζονται την ανατροφή των παιδιών και τις εσωτερικές ευθύνες σε μεγαλύτερο βαθμό, σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους συζύγους με τις συζύγους τους, και οι λεσβιακοί γονείς παιδιών που δεν είναι βιολογικά δικά τους, ασχολούνται με μεγαλύτερη προσοχή και δεξιότητα από ότι με εκείνα των ετερόφυλων συζύγων τους.
Τα παιδιά που ανατρέφονται από ομοφυλόφιλους γονείς βιώνουν περιοδικά πειράγματα λόγω ομοφυλοφοβίας, τα οποία πολλές φορές προκαλούν άγχος. Το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά αισθάνονται πολλές φορές το πείραγμα ή τον εμπαιγμό, κι όμως δεν παρουσιάζουν στοιχεία αυξανόμενων προβλημάτων προσαρμογής, καταδεικνύει ότι είναι εμποτισμένα με ιδιαίτερα εσωτερική ανθεκτικότητα και ισχυρά συστήματα υποστήριξης.
Επίσης, επισημάνθηκε ότι η ανατροφή από ομοφυλόφιλους γονείς δεν αυξάνει τον κίνδυνο για ταυτότητα γένους του παιδιού.

Λίνα Χατζηαθανασίου: Η υιοθεσία στο πλαίσιο των ομοφυλοφιλικών σχέσεων
στο Το φύλο και η συμπεριφορά του. Οικογένειες από ομόφυλα ζευγάρια (Επίκεντρο, 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: