6.6.07

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ. ΧΑΡΒΕΫ ΦΕΡΣΤΙΝ

Image Hosted by ImageShack.us
Harvey Fierstein 6/6/1952
Ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας (ΗΠΑ)

.
Ο Χάρβεϋ Φέρστιν είναι ένας από τους καλύτερους gay θεατρικούς συγγραφείς του Αμερικανικού θεάτρου. Γεννήθηκε το 1954 στο Μπρούκλιν, από εύπορους γονείς και το 1973 απέκτησε πτυχίο BFA στην Τέχνη από το Ινστιτούτο Πρατ της Νέας Υόρκης. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο έργο του Άντυ Γουόρχολ “Pork”, εμφανίστηκε ως drag performer, σε κλαμπς της ίδιας πόλης, στις αρχές της δεκαετίας του 70, και στα πρώτα του έργα αντλεί την θεματολογία του από αυτό το περιβάλλον που γνώριζε τόσο καλά.
Παράλληλα με την συγγραφική του δραστηριότητα, σκηνοθετεί, ερμηνεύει θεατρικούς και κινηματογραφικούς ρόλους, παίζει στην τηλεόραση, ντουμπλάρει με την φωνή του και γράφει άρθρα σε gay περιοδικά.
Εκτός από την “Ερωτική Τριλογία”, από τα πιο γνωστά στο ευρύ κοινό έργα του είναι το “Spookhouse” (1984) “Safe Sex” (1987), και το βιβλίο του για το βραβευμένο μιούζικαλ του Μπροντγουαίη “Tο κλουβί με τις τρελλές” (1983), για το οποίο κέρδισε το βραβείο Tony για το καλύτερο βιβλίο, το 1984. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε τιμηθεί με δύο βραβεία Τόνυ για το καλύτερο έργο και για την ερμηνεία του στην “Ερωτική Τριλογία». Ένα ακόμα βραβείο Τόνυ κέρδισε πρόσφατα, το 2003, για την ερμηνεία του στην μουσική θεατρική διασκευή του Hairspray. Με την τελευταία αυτή απονομή ο Χάρβεϋ Φέρστιν έγινε ο πρώτος στην ιστορία τoυ θεσμού που βραβεύθηκε σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες.

(Αναδημοσίευση από το blog Gay Βιβλιογραφία στα ελληνικά )

Δεν υπάρχουν σχόλια: