29.3.07

M. ΒΡΕΤΑΝΙΑ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
«Μια φορά κι έναν καιρό, ο πρίγκιπας βρήκε τον πρίγκιπά του»
ΜΙΑ ΦΟΡΑ κι έναν καιρό, ένας πρίγκιπας αναζητούσε μια κοπέλα κατάλληλη για να γίνει μια μέρα, στο πλάι του, βασίλισσα. Του γνώρισαν μια πριγκίπισσα, δυο πριγκίπισσες... και τελικά ερωτεύτηκε έναν άλλον πρίγκιπα. Ο γάμος τους ήταν παραμυθένιος. Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Μοιάζει με αβανγκάρντ γκέι κόμικς; Κι όμως, το εν λόγω κείμενο είναι σχολικό βιβλίο! Και μάλιστα, απευθύνεται σε παιδιά του δημοτικού.
Πρόκειται για ένα «προχωρημένο» πρόγραμμα, το No Outsiders (Όχι Παρείσακτοι), που εφαρμόζεται πιλοτικά σε 14 δημοτικά σχολεία της Βρετανίας με σκοπό να αναθρέψει παιδιά ανεκτικά στη σεξουαλική διαφορετικότητα. Πέρα από το «Ο Βασιλιάς και ο βασιλιάς», το No Outsiders συστήνει ως αναγνώσματα βιβλία όπως το «Τανγκό για τρεις», με πρωταγωνιστή ένα μωρό πιγκουίνο που έχει δύο πατεράδες και «Το διαστημικό κορίτσι κάνει εμετό», ένα εικονογραφημένο βιβλίο για δύο μητέρες που στέλνουν την κόρη τους ταξίδι στο Διάστημα. Τα παιδιά δεν δείχνουν να έχουν κανένα πρόβλημα με όλα αυτά.
Οι αντιδράσεις
Πολλοί συντηρητικοί γονείς, όμως, καθώς και οι θρησκευτικές οργανώσεις, έχουν εξεγερθεί, με τον φόβο πως ιστορίες όπως αυτές διαφθείρουν ηθικά τα παιδιά και προωθούν την ομοφυλοφιλία: «Ποσώς με ενδιαφέρει τι κάνουν οι ενήλικοι κοινή συναινέσει» λέει ο Άντι Χέμπερντ ιδρυτής της Οργάνωσης Γονέων. «Δεν πιστεύω όμως ότι αυτό πρέπει να επιβληθεί στα παιδιά».
«Το πρόβλημα δεν πηγάζει από τα παιδιά, αλλά από τη νευρικότητα των μεγάλων» έρχεται ο αντίλογος από τον Μαρκ Τζένετ, υπεύθυνο για την επιμόρφωση των δασκάλων στο πλαίσιο του προγράμματος No Outsiders. «Ο Βασιλιάς και ο βασιλιάς» ή το «Τανγκό για τρεις», λέει ο Τζένετ, διαφθείρουν ηθικά τα παιδιά όσο και η... Σταχτοπούτα! Το θέμα δεν είναι το σεξ, το θέμα είναι η αγάπη. Να μάθουν τα παιδιά ποια είναι η πραγματικότητα, να μάθουν να είναι ανεκτικά στο διαφορετικό, αλλά και να μην έχουν πρόβλημα αργότερα σε περίπτωση που αποδειχθούν και τα ίδια διαφορετικά.
(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 15-3-2007)

2 σχόλια:

amvro είπε...

είναι λίγο ζόρικα τα πράγματα για δασκάλους νομίζω και κόσμο που δουλεύει σε σχολεία αλλά και κει αλλάζει το κλίμα, ιδίως στο inner london

amvro είπε...

άσχετο: φέτος πρέπει να συντονιστείτε/ συντονιστούμε και ηλεkτρονικά για το pride