5.11.06

ΑΝΕΠΙΔΟΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ 8

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΑΘΗΝΑ 2.11.2006
Στην εφημερίδα «Πρώτο θέμα» της 29.10.2006 διαβάσαμε το «πρωτότυπο γκάλοπ» με την ερώτηση προς διάφορουςπολιτικούς για τον πολιτικό γάμο μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου. Βλέπουμε θετικά το ότι η εφημερίδα δίνει συνέχεια σε προϋπάρχοντα ερωτήματα και ρεπορτάζ.
Η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας, ΟΛΚΕ χαίρεται για το γεγονός ότι η πλειονότητα των γυναικών και ανδρών πολιτικών στους οποίους τέθηκε το ερώτημα έβαλαν μεν τον εαυτό τους στην λίστα των «κατά» του πολιτικού γάμου, υποστήριξαν όμως το δικαίωμα των λεσβιών, γκέι και αμφισεξουαλικών να ρυθμίζουν και νομικά την κοινή ζωή τους με την ή τον σύντροφό τους.
Απαντάμε ενημερώνοντας τις γυναίκες και άνδρες πολιτικούς ότι:
a.. Ο πολιτικός γάμος είναι αστικό δικαίωμα κατοχυρωμένο και στην Ελλάδα από το 1983.
b.. Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης που δεν έχουν νομιμοποιήσει τον πολιτικό γάμο για ζευγάρια του ίδιου φύλου ενώ παράλληλα έχει υπογράψει: την ευρωπαϊκή συνθήκη η οποία ρητά αναφέρει πως απαγορεύεται οποιαδήποτε διάκριση η οποία βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την συνθήκη της Ολλανδίας που ζητά από τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι,
αμφισεξουαλικών και τρανς, καθώς και την χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο άρθρο της οποίας που αναφέρεταιστον γάμο δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους σύμφωνα με τον
σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
c.. Στις 2.5.2006 η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε οδηγία, σύμφωνα με την οποία οι χώρες μέλη αποδέχονται και σέβονται τις σχέσεις ομόφυλων ζευγαριών.
Τα δικαιώματα ενός ζευγαριού που απορρέουν από τον πολιτικό του γάμο ακόμη και στις χώρες που δεν έχουν την ανάλογη νομοθεσία, πρέπει να γίνονταιαποδεκτά και σεβαστά. Μάλιστα ο υπεύθυνος για τη Δικαιοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Franco Frattini, προειδοποίησε αυστηρά όλες τις χώρες μέλη να σεβαστούν αυτή την οδηγία, επειδή είναι «υποχρεωτικά αυτόματα εφαρμοζόμενος νόμος».
d.. Το υπουργείο εσωτερικών θα βρεθεί υπόλογο όταν οποιαδήποτε αγγλίδα πολίτισσα ή οποιοσδήποτε άγγλος πολίτης θελήσει να τελέσει πολιτικό γάμο στην αγγλική πρεσβεία και το αίτημά του δεν θα γίνει δεκτό.
Η αγγλική πρεσβεία νοείται ως αγγλικό έδαφος σε όποια χώρα και αν βρίσκεται και διέπεται από τους νόμους του αγγλικού κράτους και μόνο.
e.. Ιστορικά ο γάμος δεν ήταν κάτι που συνέβαινε μόνο μεταξύ ζευγαριών άλλου φύλου.
f.. Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη από τις ελληνίδες και τους έλληνες πολιτικούς βάση των ρεπορτάζ στο δρόμο που έχουν κάνει τηλεοπτικά κανάλια τα 3 τελευταία σχεδόν χρόνια και ερευνών που η ΟΛΚΕ έχει πραγματοποιήσει στο αντίστοιχο διάστημα.
g.. Ο πολιτικός γάμος μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου δεν αμαυρώνει «το επιτυχημένο πρότυπο της ελληνικής οικογένειας» αλλά το διευρύνει, καθώς επιτρέπει σε
κάθε πολίτισσα και πολίτη ανεξάρτητα από το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους να έχουν πρόσβαση στα ίδια δικαιώματα. Η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα
Ελλάδας ενστερνίζεται την ήδη υπάρχουσα θέση ότι ο πολιτικός γάμος δεν «παρακάμπτει» την οικογένεια αλλά την εμπλουτίζει με βάση τον πολιτισμό και την κοινωνία του σήμερα, όπως επίσης κάνει και η μονογονεϊκή οικογένεια.
h.. Τις «αλλαγές τις φέρνει» το δικαίωμα στην ισοτιμία, ισονομία και ισοπολιτεία όλων των πολιτισσών και πολιτώνχωρίς διακρίσεις και δεν «τις επιβάλλει η σπουδή των προτύπων άλλων κοινωνιών».
i.. Kατά την έκφραση του κυρίου Γιακουμάτου, «ο πούστης ο Μήτσος ο ηλεκτρολόγος» όπως και κάθε λεσβία, γκέι, αμφισεξουαλική αμφισεξουαλικός, γυναίκα και άντρας τρανς μπορούν εξ' ίσου να είναι ρομαντικές κι ρομαντικοί και ως ισότιμες πολίτισσες και ισότιμοι πολίτες διεκδικούν το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο.
j.. «Ο γάμος ετυμολογικά θέλει ετερικότητα». Ο γάμος ετυμολογικά είναι ομόριζο του ρήματος γαμέω-ώ και αρχικά σήμαινε την ένωση δύο ανθρώπων.
Η ΟΛΚΕ έχει στην διάθεσή της κατάλογο ελληνίδων και ελλήνων πολιτικών, νομικών και προσωπικοτήτων που στηρίζουν τον πολιτικό γάμο. Έχει στείλει ήδη από το 2004 επιστολή στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με κύριο θέμα τον πολιτικό γάμο για ζευγάρια του ίδιου φύλου και έλαβε θετική απάντηση.
Με βάση όλα τα παραπάνω και πιστεύοντας πως η πολιτική θέληση είναι εκείνη που μπορεί να ρυθμίσει με αξιοπρέπεια αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα, καλεί τις γυναίκες και τους άνδρες πολιτικούς να ανοίξουν δημόσιασυζήτηση με την ΟΛΚΕ και με όλους τους φορείς που έχουν άμεση σχέση με το θέμα, ώστε να υπάρξει ζύμωση για την νομική κατοχύρωση του πολιτικού γάμου μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου επιτέλους και στην Ελλάδα. Δεν ανεχόμαστε άλλο την χλεύη και την στέρηση των δικαιωμάτων μας.
Με τιμή το ΔΣ της ΟΛΚΕ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"e.. Ιστορικά ο γάμος δεν ήταν κάτι που συνέβαινε μόνο μεταξύ ζευγαριών άλλου φύλου."
Καλημέρα

Ομολογώ ότι αυτό ήταν κάτι που δε γνώριζα. Θα μπορούσες να με παραπέμψεις σε κάποια λινκ για ενημέρωση??

Ανώνυμος είπε...

"Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης που δεν έχουν νομιμοποιήσει τον πολιτικό γάμο για ζευγάρια του ίδιου φύλου". Μήπως μπερδεύουν το σύμφωνο συμβίωσης με τον γάμο; Στην Ε.Ε. τρεις δεν είναι οι χώρες που υπάρχει π. γάμος; Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο; Οι οδηγίες είναι υποχρεωτικά εφαρμοζόμενοι νόμοι; Ποιές είναι αυτές οι έρευνες που έχει κάνει η ΟΛΚΕ;

erva_cidreira είπε...

erμaio: Ακόμη και στο Απέναντι Πεζοδρόμιο μπορείς να βρεις σχετική ενημέρωση σε κείμενα για τον γάμο ομοφύλων που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2005, αλλά και πιο πρόσφατα. Επίσης στο διαδίκτυο θα συναντήσεις αφθονία πηγών, αρκεί να χρησιμοποιήσεις τις σχετικές λέξεις κλειδιά σε κάποια από τις μηχανές αναζήτησης.
anonymous: Πράγματι, το ορθό θα ήταν ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν προβλέπει καμιά μορφή νομικής αναγνώρισης για τα ζευγάρια ομοφύλων. Αν και στη μοναξιά μας έχουμε πάντα την παρέα της Κύπρου.
Κατά τα άλλα, λίγο η πίεση του χρόνου, λίγο η γνωστή μεγαλομανία της ΟΛΚΕ, όλο και κάποια ανακρίβεια μπορεί να ξεφύγει.

gay super hero είπε...

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει μονο την Κύπρο παρέα. Από τα παλιά μέλη της Ε.Ε ούτε στην Ιταλία, την Αυστρία και την Ιρλανδία υπάρχει αναγνώριση των ζευγαριών του ίδιου φύλου, αν και οι συζητήσεις εκεί έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από ότι στην Ελλάδα. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για πολλά νέα μέλη όπως η Πολωνία. Το κοινό που έχουν όλες αυτές οι χώρες είναι η σημαντική επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας. Σε κάποιες άλλες χώρες (Ουγγαρία, Κροατία, Πορτογαλία) δεν υπάρχει καν σύμφωνο συμβίωσης, απλά το αστικό δίκαιο προβλέπει ότι όσοι συγκατοικούν μπορούν να διεκδικήσουν κάποιες διευκολύνσεις. Από την άλλη μεριά, σε τρεις χώρες ισχύει ο γάμος, σε άλλες έξι (τη Βρετανία και τις σκανδιναβικές χώρες) καθεστώς πολιτικής ένωσης που παρέχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τον γάμο εκτός από τον τίτλο και σε πέντε (Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Τσεχία και Σλοβενία) σύμφωνο συμβίωσης που παρέχει κάποια, αλλά όχι όλα τα δικαιώματα του γάμου. Links σχετικά με τις ενώσεις ατόμων του ίδιου φύλου ιστορικά: http://en.wikipedia.org/wiki/Adelphopoiesis
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_same-sex_unions