22.10.06

Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΟ ΖΩΪΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Η ομοφυλοφιλία διαδεδομένη στο ζωικό βασίλειο, επιβεβαιώνει νορβηγικό μουσείο
Ακόμα και οι πιγκουίνοι και οι μέλισσες επιδίδονται σε ομοφυλοφιλικές συνευρέσεις, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση για την ομοφυλοφιλία στα ζώα, που άνοιξε την Πέμπτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Όσλο.
Με την τεκμηρίωση ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς στους πιγκουίνους, τις καμηλοπαρδάλεις, τους παπαγάλους, τα σκαθάρια, τις φάλαινες και δεκάδες άλλα πλάσματα, οι επιμελητές της έκθεσης καταλήγουν ότι η ομοφυλοφιλία δεν μπορεί να θεωρηθεί αφύσικη.
«Μπορεί να έχουμε άποψη για πολλά θέματα, όμως ένα πράγμα είναι σαφές -η ομοφυλοφιλία συναντάται σε όλο το ζωϊκό βασίλειο, δεν είναι ενάντια στη φύση» αναφέρει ο κατάλογος της έκθεσης, η οποία φέρει τον τίτλο Ενάντια στη Φύση.
«Η ομοφυλοφιλία έχει παρατηρηθεί σε περισσότερα από 1.500 είδη του ζωϊκού βασιλείου και έχει τεκμηριωθεί για 500 από αυτά», σημείωσε ο επικεφαλής της ομάδας που διοργάνωσε την έκθεση. Γκέιρ Σέλι. Σημείωσε ότι η έκθεση είναι η πρώτη για το θέμα, αν και ένας ζωολογικός κήπος της Ολλανδίας είχε κάποια στιγμή διοργανώσει περιηγήσεις για την παρατήρηση ομοφυλόφιλων ζώων.
«Η γενετήσια ορμή είναι ισχυρή στα ζώα [...] Είναι μέρος της ζωής, το σεξ είναι διασκέδαση» σχολίασε στο Reuters ο Σέλι.
Σε ένα από τα εκθέματα, δύο θηλυκοί κύκνοι κάθονται μαζί σε μια φωλιά. Τα πτηνά μεγαλώνουν μερικές φορές τα μικρά τους σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια, είτε όταν ένα θηλυκό έχει χάσει το αρσενικό του ταίρι, είτε όταν έχει παραχωρήσει ένα αυγό σε ένα ζεύγος αρσενικών.Μία φωτογραφία στην έκθεση απεικονίζει δύο γιγάντια πέη να ξεπροβάλουν από το νερό καθώς δύο αρσενικές φάλαινες επιδίδονται σε σεξουαλικά παιγνίδια. Μια άλλη δείχνει μια αρσενική καμηλοπάρδαλη να κάνει σεξ με μια άλλη επίσης αρσενική, ενώ μία τρίτη παρουσιάζει την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά των σκαθαριών.
Οι πίθηκοι μπονόμπο, γνωστοί και ως πυγμαίοι χιμπατζήδες, έχουν ακραία σεξουαλική συμπεριφορά, καθώς έχουν συνευρέσεις με θηλυκά και αρσενικά αδιακρίτως. «Οι μπονόμπο είναι αμφισεξουαλικοί, όλοι τους» είπε ο Σέλι.
Ένας φανατικός χριστιανός δήλωσε ότι οι διοργανωτές της έκθεσης, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από τη νορβηγική κυβέρνηση, θα πρέπει «να καούν στην κόλαση», σημείωσε ο ίδιος.
Αν και ο Αριστοτέλης παρατήρησε πριν από 2.300 χρόνια εμφανή ομοφυλοφιλική συμπεριφορά στις ύαινες, οι ενδείξεις ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς στα ζώα συχνά αγνοήθηκαν από τους επιστήμονες, ίσως λόγω ταμπού, έλλειψης ενδιαφέροντος ή φόβου γελοιοποίησης.
Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφές για ποιο λόγο η ομοφυλοφιλία διατηρείται στα ζώα παρόλο που δεν φαίνεται να διευκολύνει την αναπαραγωγή.
Μεταξύ διαφόρων θεωριών, τα αρσενικά μπορούν να γίνουν περισσότερο αποδεκτά σε ένα κοινωνικό σύνολο αν έχουν ομοφυλοφιλικές συνευρέσεις. Αυτό, με τη σειρά του, ίσως τα διευκολύνει να ζευγαρώσουν αργότερα με θηλυκά, ανέφερε ο Σέλι.
(news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters 13-10-2006)
.
(Διαβάστε επίσης την καταχώρηση ΤΟ GAY ΖΩΪΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ στις 19-6-2006)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ επικίνδυνο να συσχετίζουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά με αυτή των ζωών. Σαν μοντέλο παρατήρησης ίσως να έχει κάποιο νόημα, αλλά όποιο συμπέρασμα και να βγει δεν μπορεί να μεταφερθεί, αυτούσιο, και σε μια ανθρώπινη κοινωνία εκτός και αν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που βάζουν τους εαυτούς τους στο ίδιο επίπεδο με τα ζώα. Πραγματικά ανησύχησα όταν πριν μερικές βδομάδες είδα παρόμοιο ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση, με σχέση την ομοφυλία στα ζώα. Κάθε παρατήρηση είχε και διαφορετική εξήγηση – δικαιολογία που περισσότερο μπέρδευε τον τηλεθεατή παρά τον οδηγούσε σε κατανόηση.

Γνώμη μου είναι να μην παρατηρούμαι τι κάνουν τα ζώα ή τι έκαναν οι προγονοί μας (όπως τα συχνά επιχειρήματα περί αρχαία Ελλάδα) για να δικαιολογήσουμε ένα απολύτως φυσιολογικό γεγονός. Η σεξουαλικότητα μας δεν χρειάζεται δικαιολογίες…

erva_cidreira είπε...

jim_hellas: :)
AtiX: Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ίσως να είναι κάπως άστοχο να συσχετίζουμε την ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά με εκείνη των ζώων για να αντλήσουμε επιχειρήματα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Ή να επικαλούμαστε την κατάσταση στην Ισπανία ή το Ιράν, όταν θέλουμε νομική ισοτιμία στην Ελλάδα.
Όμως, άρθρα όπως ΤΟ GAY ΖΩΪΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, εκθέσεις όπως αυτή του Όσλο, έρχονται να σπάσουν το απαρτχάιντ πληροφόρησης, όπου γίνεται γνωστό μόνον ό,τι συνάδει με την υποτιθέμενη ετεροφυλοφιλία της Πλάσης όλης.
Και κοίτα τώρα σύμπτωση: διάβασα το σχόλιό σου όταν αργά το μεσημέρι είχα μόλις επιστρέψει από μια βάφτιση, στην οποία οι γονείς, ένα ζευγάρι αγαπημένων, προοδευτικών κατά τα άλλα, φίλων είχε διαλέξει για μπονμπονιέρα ένα χαριτωμένο σύμπλεγμα δυο σαρανταποδαρουσών, μιας αρσενικής (γαλάζια) και μια θηλυκής (ροζ), γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε τα παιδιά οφείλουν από μικρά να γνωρίζουν ότι τα ζώα είναι ετεροφυλόφιλα.
Και δεν λέω ότι έκαναν την επιλογή τους κατόπιν σκέψης, μάλλον το θεώρησαν και οι ίδιοι αυτονόητο. Αν και κατόπιν σκέψης, επίσης πολύ πιθανόν να κατέληγαν στην ίδια επιλογή, αφού υποτίθεται ότι μερικά πράγματα δεν είναι κατάλληλα να διδαχθούν σ’ αυτή την ηλικία.
Και βέβαια από τα 50-60 παιδάκια που παρευρίσκοντο εκεί τα 5-6 θα βγουν – αν δεν είναι ήδη - ομοφυλόφιλα, άσε τα αμφιφυλόφιλα. Και θα δυστυχήσουν ή θα παιδευτούν να βρουν την ευτυχία καθώς η άγνοια θα τα τυλίγει από παντού για όλα τα μαθητικά τους χρόνια σαν πηχτό σκοτάδι.
Σχετικά με τα ντοκυμαντέρ που αναφέρεις, ομολογώ ότι δεν τα έχω δει, αλλά οτιδήποτε παρεμφερές έχω δει παρουσιάζει την ομοφυλοφιλία στα ζώα ως περιστασιακή ή περιπτωσιακή μη-ετεροφυλοφιλία. Μια εμπρόθετη ερμηνεία, δεν νομίζεις;

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω εν μέρη…
Έχω όμως αντίθετη άποψη στο παράδειγμα με τα βαφτίσια και θα γίνω λίγο ακραίος. Η μπομπονιέρα σίγουρα δεν είχε ερωτική διάθεση ή δημιουργία τέτοιων εντυπώσεων. Το χρώμα που αναφέρεις είναι σωστό, το αρσενικό μπλε, το θηλυκό ροζ. Το ότι είμαι ομόφυλος δεν σημαίνει ότι δεν είμαι και αρσενικό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει καλά και σων να επιλέξω για (-από;) κόντρα ένα άλλο χρώμα. Αν το ζευγάρι ήταν φανατικοί οπαδοί και μοίραζαν μπομπονιέρες της αγαπημένης τους ομάδας, θα σε πείραζε το ίδιο; Εμένα προσωπικά το ίδιο θα μου φαινόταν.

Τώρα για τα τυχών προβλήματα στην παιδική ή εφηβική ηλικία, η γνώμη μου είναι (πολύ γενικά) ότι είτε ετερόφυλα είτε ομόφυλα τις ίδιες καταστάσεις περνάνε –περάσαμε. Το θέμα δεν είναι τι σεξουαλικό προσανατολισμό έχουμε αλλά πως οι γονείς μας, μας μεγάλωσαν για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε δυσκολία σε αυτήν τη ζωή και τα αναφέρω αυτά γιατί πιστεύω ότι ο έρωτας μπορεί να σε πάει από τον παράδεισο στην κόλαση και τούμπαλειν (ελπίζω να το έγραψα σωστά :) ).

Το βρίσκω υπερβολικό το όλο το σκεπτικό. Αφού τα πάω καλά με τον εαυτό μου, αφού τα έχω βρει με τους γύρο μου και δεν έχω ξεκινήσει ένα αλόγιστο outing αλλά εκεί που θέλω, γιατί να κάθομαι να ασχολούμαι με τύπους που θεωρούν την αναπαραγωγή ως τον μόνο λόγο που ήρθαν στην γη;

Για το ντοκιμαντέρ τώρα και ότι είδα, άποψη μου είναι ότι τον διαχωρισμό σε ετεροφυλική και ομοφυλική συμπεριφορά δεν τον κάνει το sex αλλά ο ερωτισμός, η αγάπη και τα συναισθήματα που μπορούν να δημιουργηθούν ανάμεσα σε δυο ζώα. Από την στιγμή που κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί (ή δεν θέλουν;) στα ζώα, όπως στον άνθρωπο, είναι λίγο άσκοπο να κάνω τον οποιοδήποτε συσχετισμό.

Μεγάλα θέματα συζήτησης αναπτύξαμε, ελπίζω σε συνεχεία…

erva_cidreira είπε...

Αυτό που, ίσως ανεπιτυχώς, ήθελα να σου πω με το παράδειγμα της μπονμπονιέρας ήταν ότι έτσι περνά στα μικρά παιδιά ως αυτονόητο ότι το ζευγάρι αποτελείται από ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, με τα συγκεκριμένα χρώματα τους και λοιπά στερεοτυπικά στοιχεία του φύλου.
Και μεγαλώνοντας δεν είναι καθόλου βέβαιο, το αντίθετο θα έλεγα, ότι όσα από αυτά τα παιδιά είναι ομοφυλόφιλα θα περάσουν από τις ίδιες καταστάσεις με τους ετεροφυλόφιλους συνομηλίκους τους ή ότι οι ετερόφυλοι, και κατά τεκμήριον ετεροφυλόφιλοι, γονείς τους θα τα βοηθήσουν να τα βρουν με τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
Και μέχρι να φθάσουν στον παράδεισο του έρωτα, αν φθάσουν, θα ταλαιπωρηθούν πολύ και, κυρίως, άδικα.