17.12.05

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ Ή Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ μεταχείριση σεξουαλικού χαρακτήρα συνιστά η άρνηση των βρετανικών σιδηροδρόμων να εκδώσουν εισιτήριο με έκπτωση όπως έχουν δικαίωμα τα ετερόφυλα ζευγάρια στη σύντροφο μιας λεσβίας υπαλλήλου της σιδηροδρομικής εταιρείας. Αυτή την άποψη υποστήριξε χθες στην αγόρευσή του ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην εκδίκαση μιας υπόθεσης που βασίζεται στην προσφυγή της Λίζας Γκραντ εναντίον του εργοδότη της "Σάουθ Γουέστ Τραινς" και ασφαλώς θα αποτελέσει σταθμό στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αν αυτό ακολουθήσει, όπως το συνηθίζει, την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του.Το να μην προσφέρει το ίδιο πλεονέκτημα μια επιχείρηση το ίδιο πλεονέκτημα που προσφέρει στο σύζυγο του άλλου φύλου. Μια επιχείρηση που προσφέρει ένα πλεονέκτημα στον ετερόφυλο σύζυγο ή σύντροφο ενός υπαλλήλου της οφείλει να το προσφέρει και στην περίπτωση που ο σύντροφος του υπαλλήλου της είναι του ίδιου φύλου, υποστήριξε ο γενικός εισαγγελέας, και αν δεν το πράξει, τόνισε ο ίδιος, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια διακριτική μεταχείριση σεξουαλικού τύπου εις βάρος του που είναι αντίθετη προς το άρθρο 119 της κοινοτικής συνθήκης.Η Λίζα Γκραντ κατέθεσε μήνυση εναντίον της εργοδοτικής εταιρείας της το 1995 όταν η διεύθυνσή της αρνήθηκε να εκδώσει εισιτήρια με μειωμένη τιμή για τη σύντροφό της Τζίλιαν Πέρσι με το επιχείρημα ότι ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας δίνει δικαίωμα έκδοσης εισιτηρίων με μειωμένη τιμή μόνο για τους συντρόφους των εργαζομένων του αντίθετου φύλου. Η κ. Γκραντ κατέθεσε αρχικά μήνυση στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών του Σαουθάμπτον, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε τη γνώμη πριν εκδώσει την απόφασή του του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
ΑΥΓΗ 30-9-05
.
Οι κοινωνικές συνθήκες δεν είναι σήμερα ώριμες για τη νομική αναγνώριση της συμβίωσης των ομοφυλοφίλων δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου. (…)
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «δεν μας διακατέχει κανενός είδους κοινωνικός ρατσισμός» και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι ελεύθερη συμβίωση μεταξύ ετερόφυλων οι κοινωνικές συνθήκες είναι ωριμότερες και θα υπάρξουν προτάσεις για ενδεχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις από ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.
IN.GR 16-9-05

Δεν υπάρχουν σχόλια: